Rusko doufá, že spor o plyn s Ukrajinou urovná tento týden

Jednání Gazpromu s Naftogazem, z leva Dmitrij Medveděv, Alexej Miller, Alexandr Novak

Jednání Gazpromu s Naftogazem, z leva Dmitrij Medveděv, Alexej Miller, Alexandr Novak

Rusko stále doufá, že tento týden s Ukrajinou urovná poslední nesrovnalosti ohledně časového plánu splátek ukrajinského dluhu za plyn. V kazašském městě Atyrau to prohlásil ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Zdůraznil, že Kyjev musí zaplatit alespoň část ze svého dluhu ve výši 5,3 miliardy dolarů, aby Gazprom mohl dodávky plynu na Ukrajinu obnovit.

„Z naší strany jsme prakticky připraveni postupovat podle dohodnutého plánu, čekáme pouze na reakci ukrajinské strany,“ řekl Novak. Rusko podle něj trvá na tom, aby Kyjev zaplatil alespoň dvě miliardy dolarů na úhradu starých dluhů do obnovení dodávek plynu a dalších 1,1 miliardy do konce roku. Ukrajinská strana chce podle něj platit ve třech splátkách a trvá na tom, aby obnovení dodávek plynu na termínu úhrady nezáviselo.

Pro Rusko jde podle Novaka o principiální otázky. „Je to principální věc. Souhlasíme, aby zaplatili 3,1 miliardy dolarů, ale neshody panují v termínech. Do konce týdne se snad dohodneme,“ konstatoval ruský ministr. „Pokud ale nezaplatí část dluhu ve výši dvou miliard, o žádných dodávkách nemůže být řeč,“ upřesnil.

Předběžná dohoda

Na zajištění dodávek ruského plynu Ukrajině během nadcházející zimy se Novak předběžně dohodl v pátek v Berlíně se svým ukrajinským kolegou Jurijem Prodanem za účasti komisaře EU pro energetiku Günthera Oettingera. Podle Oettingera bylo domluveno, že Ukrajina do konce října zaplatí dvě miliardy dolarů z dluhu za dodávky ruského plynu z minulosti. Dalších 1,1 miliardy dolarů pak zaplatí do konce roku.

Při uhrazení těchto částek bude Rusko Ukrajině v zimě dodávat plyn - pět miliard metrů krychlových plynu s opcí na další odběr, pokud to bude počasí vyžadovat. Na základě dohody by měla Ukrajina platit za odebraný plyn 385 dolarů za 1000 metrů krychlových.