Rusko na Krymu letos investuje v přepočtu 55 miliard korun

Přístav krymského města Kerč

Přístav krymského města Kerč Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alexxx Malev via Flickr

Na 113 miliard rublů (55 miliard korun) chce letos Rusko investovat do rozvoje infrastruktury na ukrajinském autonomním poloostrově Krym, který Moskva loni přes mezinárodní nesouhlas anektovala.

„Ve srovnání s olympijskými hrami v Soči je to obrovská suma a je to více, než bylo vynaloženo na přípravu summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve Vladivostoku. Ta částka se v budoucnu ještě zvýší. Do roku 2020 bude na Krymu investováno asi 700 miliard rublů (340 miliard korun),“ prohlásil o víkendu na ekonomickém fóru v Jaltě Andrej Sokolov, který zastává post náměstka krymského ministra zahraničí.

Podle Sokolova peníze z federálních fondů poputují do rozvoje turistického ruchu a výroby. „Zcela zmodernizujeme několik letovisek a vybudujeme pět průmyslových parků,“ řekl Sokolov.

Odhaduje se, že Moskva bude muset na začlenění Krymu do federace vynaložit stovky miliard rublů, jen v následujícím desetiletí by to podle propočtů ruského listu Kommersant mělo být v přepočtu asi 760 miliard korun. Většina peněz by vedle vybudování mostu přes Kerčský průliv měla jít na plynofikaci poloostrova a na zajištění dodávek. Most, který spojí Krym s ruskou pevninou, by měl být hotov do roku 2018.