Rusko navrhuje pokračovat ve vyšetřování katastrofy letu MH17

Trosky letu MH17

Trosky letu MH17 Zdroj: Dutch Safety Board

Rusko považuje za zvláštní výzvu nizozemského premiéra Marka Rutteho, aby Moskva plně spolupracovala při vyšetřování katastrofy malajsijského boeingu z letu MH17 na východě Ukrajiny. Rusko totiž bylo vždy ochotné plně spolupracovat, prohlásila dnes mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Vybídla současně k dalšímu vyšetřování tragédie.

Nizozemští experti podle očekávání dospěli k závěru, že malajsijský boeing sestřelila loni nad Donbasem raketa Buk ruské výroby. Všech 298 lidí na palubě zahynulo. Tyto závěry však Moskva zpochybňuje.

Zacharovová zdůraznila, že ruské výzvy, aby vyšetřování katastrofy bylo objektivní, všestranné a transparentní, byly ignorovány. A z toho, jak bylo vyšetřování vedlo, je podle mluvčí zjevné, že se to nemohlo neodrazit na výsledcích.

„Východiskem z této situace by se mohlo stát pokračování vyšetřování s plnoprávnou účastí států disponujícími materiály, které mohou vrhnout světlo na katastrofu letu MH17. K tomu jsme přirozeně připraveni,“ zdůraznila Zacharovová.