Rusko od soboty přeruší vývoz plynu do Finska

Ruský Gazprom uzavře plynovod do Finska

Ruský Gazprom uzavře plynovod do Finska Zdroj: Reuters

Ruská plynárenská společnost Gazprom od sobotního rána přeruší vývoz plynu do Finska. Oznámil to finský státní velkoobchodník s plynem Gasum, o přerušení vývozu jej informoval Gazprom.

Vláda Finska, které je neutrální zemí a má s Ruskem dlouhou hranici, ve středu schválila vstup země do Severoatlantické aliance. Učinila tak poté, co Rusko 24. února vojensky napadlo Ukrajinu, která také není členem NATO.

Gasum bude od zítřka a po celou letní sezonu dodávat svým zákazníkům plyn z jiných zdrojů. Využije přitom napojení na Balticconnector, což je obousměrný plynovod, který propojuje estonské a finské plynovodní sítě.

Moskva může dodávky plynu odstavit i Česku. Jaký je plán české vlády?

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub

Finsko sice dováží z Ruska významný díl své spotřeby zemního plynu, ten se ale na celkovém energetickém mixu země podílí jen pěti procenty.

Gazprom už na konci dubna zastavil dodávky plynu do Polska a do Bulharska. Krok zdůvodnil tím, že obě země odmítly přejít na platby v rublech. Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po invazi na Ukrajinu, kdy na něj západní země uvalily sankce.