Rusko odsoudilo nálety na Sýrii. Porušili jste suverenitu, uvedl ministr zahraničí na adresu USA

Sýrie, nálety, An Nusra

Sýrie, nálety, An Nusra Zdroj: ctk

Demonstrace proti vládě prezidenta Bašára Al-Asada pokračují v městě Dará již šestý den.
Od začátku letošního roku si takzvané "vnitřní" útoky vyžádaly životy už 51 vojáků ISAF. V jejich důsledku teprve po dlouhém váhání americké velení přiznalo, že tento druh násilí vážně ohrožuje působení západních sil v Afghánistánu.  (Foto ČTK)
3
Fotogalerie

Rusko odsoudilo čtvrteční nálet mezinárodní koalice na jednotky bojující na straně syrské vlády na jihu Sýrie.

USA tím podle Moskvy porušily suverenitu Sýrie a při náletu prý zemřeli i civilisté. Uvedl to v Ženevě náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov. Koalice ve čtvrtek bombardovala konvoj u iráckých a jordánských hranic, který podle ní ohrozil základnu koaličních jednotek.

"Každá vojenská akce zhoršuje situaci v Sýrii a ohrožuje politický proces, zvláště když je vedena proti syrské armádě," citovala agentura Ria Novosti Gatilova. Náměstek ruského ministra dodal, že taková akce je "absolutně nepřijatelná a představuje porušení suverenity Sýrie".

Americké letectvo bombardovalo konvoj milic podporovaných syrskou vládou ve čtvrtek na jihu země u hranic s Irákem a Jordánskem. Podle nejmenovaného amerického činitele, šlo o obranu, neboť konvoj ohrožoval vojenskou základnu Tanf, v níž operují jednotky USA a Británie.

"Konvoj nereagoval na četná varování, aby se nepřibližoval k základně," uvedl ve čtvrtek ve Washingtonu činitel amerického ministerstva obrany.

Z dosavadních informací není zatím jasné, které jednotky přesně v konvoji byly. Šlo ale o přívržence syrského režimu. V oblasti základny operují mimo jiné íránské šíitské jednotky, které v syrské válce podporují prezidenta Bašára Asada.

Čtvrtečnímu náletu předcházelo varování Rusům, kteří bojují na straně syrského režimu.

O úmrtí civilistů zatím hovoří jen ruská strana.