Rusko podporuje prodloužení příměří, Lavrov telefonoval s Kerrym

Protivládní síly v Halabu

Protivládní síly v Halabu Zdroj: ctk

Rusko podporuje prodloužení příměří v Sýrii o dalších 48 hodin. Klid zbraní začal platit v pondělí večer, ovšem během dvou dní bylo příměří údajně porušeno šedesátkrát, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ruskou armádu. O příměří spolu telefonicky hovořili ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký protějšek John Kerry.

Debatovali rovněž o společném boji proti Islámskému státu a Frontě dobytí Sýrie, což je bývalá fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu, uvedly ruské diplomatické zdroje.

Ruské tiskové agentury rovněž informovaly o tom, že letounům ruské armády se podařilo zabránit útoku na starobylé město Palmýra, který plánovali islamisté. Palmýra byla téměř rok do letošního března v rukou radikálů z Islámského státu, nyní jí má pod kontrolou opět syrská vláda. Ruské jednotky prý usmrtily 250 ozbrojenců a zničily asi 15 automobilů, které byly naložené zbraněmi.

Přečtěte si:

Berlín začíná školit uprchlíky, kteří se mají podílet na obnově Sýrie

Do Sýrie se vrací polygamie. Muži padli nebo odešli

Příměří, jež vyjednalo minulý týden Rusko a Spojené státy, je zatím podle shodného hodnocení Moskvy i Washingtonu až na výjimky dodržováno. V Sýrii vládl letos klid zbraní krátce od února, avšak znepřátelené strany se brzy vrátily na bojiště.