Rusko potvrdilo, že bude vetovat tribunál pro havárii letu MH17

Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny

Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/ap

Rusko dnes potvrdilo, že bude vetovat návrh na zřízení mezinárodního tribunálu, který by měl být ustaven pro vyšetření okolností havárie malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou loni v červenci. Stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin v New Yorku prohlásil, že Moskva návrh předložený Malajsií nenechá projít. Hlasovat se má ve středu.

„Budeme hlasovat proti, o tom nemůže být pochyb,“ prohlásil ruský diplomat. „Pokud rezoluce získá většinu hlasů, což je pravděpodobné, bude následovat veto,“ ujistil Čurkin novináře. Nejvyšší ruský představitel Vladimir Putin už před týdnem označil návrh na zřízení tribunálu za předčasný a kontraproduktivní.

K autorství rezoluce se kromě Malajsie přihlásili Austrálie, Belgie, Ukrajina a Nizozemsko, které vede oficiální vyšetřování katastrofy. Jeho předběžné závěry podle neoficiálních informací svědčí o tom, že letadlo s téměř 300 lidmi na palubě zničila raketa země-vzduch odpálená z oblasti kontrolované východoukrajinskými separatisty.

Moskva viní Ukrajinu

Moskva naopak tvrdí, že malajsijský stroj mohla zničit raketa odpálená z ukrajinského bojového letounu. Podle jiné ruské verze sestřelila letadlo raketa vypálená z ukrajinských pozemních baterií.

Čurkin chová naději, že návrh rezoluce nakonec předložen nebude. „Pokud to autoři návrhu skutečně udělají, převezmou politickou a praktickou odpovědnost za svůj skutek,“ pohrozil diplomat bez bližšího vysvětlení. Tribunál by se podle Čurkina stal jen dalším ohniskem napětí, které by mělo „jako nebezpečný konfrontační krok dalekosáhlé následky pro stav mezinárodních vztahů“.