Rusko prý Íránu dodá modernizovanou verzi raket S-300

Ruský raketový systém S-300

Ruský raketový systém S-300 Zdroj: Vitaly V. Kuzmin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rusko pracuje na obnovení kontraktu s Íránem na dodávku protiraketového systému S-300 a zbraně hodlá před dodáním zákazníkovi modernizovat. Ruské agentuře RIA Novosti to dnes řekl poradce prezidenta Vladimira Putina obeznámený s jednáním s Teheránem. Moskva kontrakt zrušila v roce 2010 na nátlak Západu kvůli sporům kolem íránského jaderného programu.

Putin už letos v dubnu embargo na dodání zbraní Íránu zrušil s odvoláním na pokrok v jednání mezi Íránem a šesticí světových mocností. Rozhovory v polovině července vyústily v podpis dohody, která má zabránit, aby Írán získal atomovou bombu. Izrael, úhlavní nepřítel Íránu v regionu, Putinovo rozhodnutí kritizoval a vyjádřil nad ním zklamání.

Putinův poradce Vladimir Kožin agentuře RIA Novosti řekl, že systém S-300 připravovaný k dodání do Íránu se „částečně“ modernizuje. Ruští diplomaté už dříve novinářům sdělili, že kontrakt bude realizován „při první možné příležitosti“. Podle teheránského tisku budou rakety dodány do konce roku.

Podle dostupných údajů je systém S-300 vybaven radiolokátorem, který je schopen zjistit i malé cíle. Dálkový dosah raket je 150 kilometrů a výškový 27 kilometrů. Raketa je také schopna zasáhnout cíle pohybující se v nízkých výškách na vzdálenost až 30 kilometrů.

Rakety S-300 jsou údajně schopné zasahovat vzdušné cíle stejně spolehlivě jako americké rakety Patriot. Moskva tvrdí, že rakety S-300 jsou výlučně obrannou zbraní a nikoho neohrožují.