Ruské rakety S-300 získáme již brzy, oznámil Írán

Ruský raketový systém S-300

Ruský raketový systém S-300 Zdroj: Vitaly V. Kuzmin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Moskva a Teherán se domluvily na dodávce ruských raket protivzdušné obrany S-300 do Íránu. Samotné předání by se mělo uskutečnit brzy, oznámil náměstek íránského ministra zahraničí Husejn Amír Abdullahjan při návštěvě Moskvy.

„Jednání na toto téma skončila úspěšně. Domnívám se, že dodávka S-300 se uskuteční v dosti krátké lhůtě,“ řekl íránský diplomat. „Stane se tak při první možné příležitosti,“ dodal po schůzce se svým ruským protějškem Michailem Bogdanovem. Ruské ministerstvo Íráncovo prohlášení nepotvrdilo. V komuniké jen poukázalo na důležitost udržovat pravidelný rusko-íránský dialog.

Až dosud Írán uváděl, že by koncem letošního roku mohl obdržet ruské střely S-300, jejichž dodání v roce 2010 zakázal tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv. Jeho nástupce Vladimir Putin kontrakt povolil minulý měsíc. Toto rozhodnutí Západ kritizoval. Podle Washingtonu prý nijak nepomůže uzavření konečné dohody o kontrovezním íránském jaderném programu. Izrael vyjádřil obavy, že ruské rozhodnutí „posílí agresivitu“ Teheránu.

Moskva se však domnívá, že dubnová prozatímní dohoda z Lausanne o omezení íránském programu umožňuje dodávky S-300 bez dalšího čekání na zrušení sankcí, uvalených na Teherán v obavě z vývoje jaderné zbraně. Navíc prý žádná rezoluce OSN vývoz protileteckých zbraní do Íránu neomezuje.

Podle dostupných údajů je systém S-300 vybaven radiolokátorem, který je schopen zjistit i malé cíle. Dálkový dosah raket je 150 kilometrů a výškový 27 kilometrů. Raketa je také schopna zasáhnout cíle pohybující se v nízkých výškách na vzdálenost až 30 kilometrů. Moskva tvrdí, že rakety S-300, údajně schopné zasahovat vzdušné cíle stejně spolehlivě, jako americké rakety Patriot, jsou výlučně obrannou zbraní a nikoho neohrožují.

**