Rusko se může uklidnit, USA nové jaderné zbraně v Německu nerozmístí

Američtí vojáci - ilustrační foto

Američtí vojáci - ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Spojené státy letos v Německu nerozmístí nové, značně přesnější jaderné bomby, protože jejich sériová výroba začne nejprve ve finančním roce 2020. Ruské agentuře TASS to řekla Shelley Laverová z amerického Národního úřadu pro jadernou bezpečnost (NNSA). Dementovala tak informace z německé televize ZDF, které vedly Kreml k varování, že Rusko odpoví na narušení strategické rovnováhy v Evropě.

„Sériová výroba bomb B61-12 začne nejdříve ve finančním roce 2020, čili zprávy o rozmístění (těchto bomb) v Evropě ke konci letošního kalendářního roku jsou nepřesné,“ řekla Laverová. Finanční rok v USA začíná 1. října.

Tvrzení, že v rozpočtových plánech Pentagonu se počítá s rozmístěním dvou desítek pum typu B61-12 na letecké základně u města Büchel ve spolkové zemi Porýní-Falc jako výzbrojí pro německé stíhací bombardéry Tornado, zazněla v úterním pořadu německé televize ZDF. Stát by se tak prý mohlo už letos.

Ale podle ruské agentury TASS se německé letouny právě nacházejí na počátku dvouleté modernizace, aby byly schopny nést B61-12. První testy této pumy, bez jaderného výbuchu, se uskutečnily 1. července.

Kreml na zprávy o údajných plánech na rozmístění nových jaderných bomb v Německu zareagoval prohlášením, že „Rusko pak bude nuceno přijmout odpovídající protiopatření, aby strategickou rovnováhu a paritu (v Evropě) obnovilo,“ jak řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Experti vzápětí hovořili o rozmístění taktických raket Iskander u Kaliningradu.

USA v současnosti mají v Evropě podle TASS asi 180 taktických jaderných zbraní, skladovaných v Belgii, Itálii, Německu, Nizozemsku a Turecku.

Jan Stuchlík: Plynový poker