Rusko, Ukrajina a EU se domluvily na jednáních o sporu kolem plynu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: gaz-system.pl

Představitelé Ruska, Ukrajiny a Evropské unie budou 26. září jednat o řešení sporů mezi Moskvou a Kyjevem ohledně dodávek zemního plynu. Podle agentury Reuters to oznámila Evropská komise. Potvrdila tak termín, který již avizoval ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Nejnovější kolo třístranných jednání o dodávkách ruského plynu se podle komise uskuteční v Berlíně. Předchozí rozhovory skončily 16. června bez výsledku.

Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, a to kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů. Některé evropské země si v posledních dnech stěžují na pokles dodávek plynu z Ruska. Ruská plynárenská společnost Gazprom však tvrdí, že dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů a že pokles se týká pouze takzvaného dodatečného objemu.

Pořád méně plynu

Provozovatel slovenského tranzitního plynovodu Eustream dnes uvedl, že dodávky ruského plynu přes Ukrajinu na Slovensko zůstávají na zhruba stejné úrovni jako v několika uplynulých dnech. V těch byly dodávky podle dřívějších informací agentury Reuters o zhruba 17 procent nižší než v minulém týdnu.

Slovenské plynárny SPP, které jsou v zemi největším prodejcem plynu, oznámily, že během dneška podobně jako v uplynulých dnech dostávají z Ruska o čtvrtinu méně plynu. Navzdory tomu podnik prý dokáže pokrýt potřeby svých zákazníků. Kromě Slovenska v uplynulých dnech zaznamenaly pokles dodávek ruského plynu i další evropské země včetně Polska.