Rusko uvalilo sankce na hollywoodské herce. Evropským aerolinkám hrozí bankroty

Známý americký herec Ben Stiller letos navštívil válkou zasaženou Ukrajinu. Rusko mu nyní zakázalo vstup na své území.

Známý americký herec Ben Stiller letos navštívil válkou zasaženou Ukrajinu. Rusko mu nyní zakázalo vstup na své území. Zdroj: e15.cz

Evropským aerolinkám mohou letos v zimě hrozit bankroty, varuje agentura Bloomberg.
Liz Trussová zvítězila ve volbě konzervativců a stane v čele britské vlády.
Evropské akcie v pondělí převážně oslabovaly.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 249. den roku, svátek má Boleslav, před 44 lety zemřel zakladatel světoznámé německé společnosti Adidas Adolf Dassler. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Británii povede Trussová

Novou premiérkou Spojeného království a zároveň šéfkou Konzervativní strany se stala dosavadní britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Ve funkci nahradí Borise Johnsona, který dnes oficiálně složí funkci do rukou královny Alžběty II. v jejím skotském letním sídle Balmoralu. Trussová zvítězila ve vnitrostranickém hlasování nad bývalým ministrem financí Rishim Sunakem. Co čekat od nové šéfky Downing Street si můžete přečíst i na e15.cz.        

Letečtí dopravci v problémech

Hned několika evropským aerolinkám může letos v zimě hrozit bankrot, varuje agentura Bloomberg. Zatímco v době covidu se tyto firmy mohly spolehnout na pomoc států, v současné energetické krizi budou evropské vlády podle Bloombergu směřovat podporu do jiných sektorů. Nejohroženější jsou především menší letecké společnosti ve střední a východní Evropě. Naopak velcí nízkonákladoví dopravci jako je Ryanair či Wizz Air by měly přečkat zimní období bez větších potíží.      

Stiller a Penn nesmějí do Ruska

Rusko uvalilo sankce na 25 občanů Spojených států, kterým trvale zakázalo vstup na své území. Jsou mezi nimi i dva slavní hollywoodští herci Ben Stiller a Sean Penn. Seznam dále zahrnuje americké senátory či odborné analytiky, kteří podpořili protiruské sankce v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Konkrétně Stiller se dostal na černou listinu Kremlu poté, co v červnu označil ukrajinského prezidenta Zelenského za svého hrdinu.      

Evropské akcie převážně zlevnily

Většina evropských burz zahájila tento týden poklesem. Investoři reagovali na přerušení plynových dodávek z Ruska potrubím Nord Stream 1. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil o 0,62 procenta. Německý DAX oslabil o 2,22 procenta a francouzský CAC 40 odepsal 1,2 procenta. Výrazně zlevnily například akcie energetické společnosti Uniper nebo automobilky Mercedes-Benz Group. V USA se kvůli státnímu svátku v pondělí neobchodovalo. 

Stane se dnes

  • Začíná neformální zasedání ministrů zdravotnictví zemí Evropské unie. Mezi probíranými tématy bude například onkologie či očkování. 
  • Premiér Petr Fiala (ODS) se v rámci 31. ekonomického fóra v Karpaczi setká se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim.
  • Mezinárodní agentura pro atomovou energii by měla oznámit výsledky inspekce v Záporožské jaderné elektrárně.