Rusko zesílilo zpravodajskou činnost v EU, varuje slovenská rozvědka

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruské zpravodajské služby po zhoršení vztahů mezi Moskvou a Západem posílily aktivity v členských zemích EU i Severoatlantické aliance (NATO). Ve zprávě o své činnosti za minulý rok to uvedla slovenská civilní tajná služba SIS.

„V souvislosti s narůstajícím napětím ve vztahu mezi Ruskou federací a západními státy kvůli konfliktu na Ukrajině výrazně zintenzivnily aktivity ruských zpravodajských služeb ve všech státech NATO a EU, včetně Slovenska,“ informovala SIS, bližší podrobnosti ale neuvedla.

Český týdeník Respekt letos v březnu s odvoláním na vládní zdroje napsal, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odhalila v Praze tři ruské špiony, kteří museli opustit Českou republiku.

Přečtěte si:

Moskva podle SIS loni aktivně podporovala separatistické snahy v jihovýchodních oblastech Ukrajiny s cílem udržet Ukrajinu ve sféře svého vlivu.

„Kromě využívání nevojenských prostředků nátlaku ulehčovala vnitropolitická situace tvrdému jádru konzervativců blízkých (ruskému prezidentovi) Vladimiru Putinovi prosazovat ve vztahu k Ukrajině i rozhodnutí o možnosti použití silových prostředků,“ uvedla slovenská tajná služba.

Loni podle SIS na Slovensku také přetrvávala snaha několika zahraničních zpravodajských služeb o infiltraci do ústředních orgánů státní správy, bezpečnostních složek, ale také o ovlivňování veřejného mínění. „Služba zjistila zvýšený zájem o aktivity v ekonomické, vědecké a vojenské oblasti, jakož i v oblasti informačních technologií a průmyslové špionáže,“ píše se ve zprávě SIS.