USA se bojí o výsadní vojenské postavení. Straší je Rusko a Čína

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Americká armáda se obává postupné ztráty svého výsadního postavení ve světě. Armáda USA je podle šéfa generálního štábu Martina Dempseyho sice stále nejlepší na světě, svůj náskok ale začíná pomalu ztrácet. Za největší hrozby pro americkou bezpečnost Dempsey označil mimo jiné Rusko a Čínu.

„Naše relativní vojenská výhoda začala erodovat,“ uvedl Dempsey ve středu večer místního času při představení zprávy o národní vojenské strategii v metropoli USA. Aby mohla armáda plně dostát své „globální odpovědnosti“, musí dostat podle šéfa generálního štábu k dispozici více finančních prostředků než doposud.

Spojené státy podle Dempseyho nyní čelí mnoha bezpečnostním výzvám současně, a to jak ze strany jiných zemí, tak i „nadnárodních sítí“ a skupin bez vazeb na konkrétní státy. Jako příklad jmenoval radikální organizaci Islámský stát (IS) nebo teroristickou síť Al-Káida.

„Dnešní bezpečnostní prostředí je to nejméně předvídatelné, jaké jsem za 40 let ve službě zažil,“ uvedl Dempsey. „Budoucí konflikty vypuknou rychleji, potrvají déle a budou se odehrávat na bojištích technologicky mnohem náročnějších,“ dodal.

Sporné čínské nároky v jihočínském moři

Strategická zpráva uvádí jako trvalé hrozby pro národní bezpečnost Spojených států Rusko, Írán a Severní Koreu. Kritizuje ale i agresivní čínskou politiku v oblasti Jihočínského moře. „Podporujeme vzestup Číny a budeme usilovat, aby se stala naším partnerem pro větší mezinárodní bezpečnost,“ řekl Dempsey. „Její nároky, které si činí na téměř celé Jihočínské moře, jsou ale v rozporu s mezinárodním právem,“ dodal.

USA se podle Dempseyho v posledním desetiletí soustředily na boj s teroristickými skupinami. Pravděpodobnost, že se ocitnou ve válečném konfliktu s jiným státem ale prý neustále narůstá.

Dokument, který Dempsey ve středu předložil, se vztahuje k nedávno zveřejněné Národní bezpečnostní strategii prezidenta Baracka Obamy.