Ruský aktivista zapálil v protestu dveře sídla tajné služby FSB

Ilustrační foto Moskvy

Ilustrační foto Moskvy Zdroj: Thomas Depenbusch via Flickr (CC-BY 2.0)

Již známý ruský protivládní umělec Pjotr Pavlenskij ve svém dalším výstředním protestu zapálil dubová vrata u vchodu do sídla ruské tajné služby FSB v centru Moskvy. Policisté ho zadrželi. Svou akcí nazvanou "Strach" chtěl tentokrát upozornit na taktiku zastrašování uplatňovanou nástupkyní nechvalně známé sovětské státní bezpečnosti KGB.

Na videozáběrech pořízených dvěma novináři je vidět 31letý petrohradský umělec stojící s nádobou od benzinu v ruce na Lubjanském náměstí u mohutné budovy, kde byly v sovětské éře mučeni odpůrci režimu. Před ním pak plameny olizují dvoje dřevěné vstupní dveře.

Policisté Pavlenského záhy zadrželi a odvedli na stanici. Může být obžalován ze žhářství, ale podle zdrojů Reuters mu zřejmě hrozí „jen“ obvinění z drobného výtržnictví, což obvykle znamená udělení pokuty a nejvýše patnáctidenní vězení.

„Strach mění svobodné lidi v beztvarou masu těl. Strach z nevyhnutelných represálií se vznáší nad všemi, kdo mohou být vysledováni, jejichž konverzace byly odposlechnuty a koho čekají na hranicích pasové kontroly,“ napsal Pavlenskij podle Reuters na jednom ze svých účtů na sociálních sítích.

Umělec je už dobře znám svými kontroverzními protesty. Loni v říjnu se svlékl donaha a uřízl si lalůček pravého ucha, aby veřejnost upozornil na zneužívání psychiatrie pro politické účely. Protestoval u psychiatrického ústavu, kam soudy a policie často posílají opoziční aktivisty k vyšetření.

Loni v únoru sestavil na jednom z petrohradských mostů symbolickou barikádu a zapálil ji na znamení solidarity s proevropskými demonstranty v Kyjevě. Předtím v listopadu si v dosud nejdrastičtějším protestu přibil hřebem genitálie k dlažbě Rudého náměstí, čímž chtěl varovat před apatií a nečinnou odevzdaností ruské společnosti.

Maďarský profesor: Vztah extremistů a Ruska je výhodný pro obě strany