Ruský opozičník Alexej Navalnyj zemřel. Brutální vražda vykonaná Kremlem, zní ze světa

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj.

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj. Zdroj: ČTK

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel ve vězeňském táboře, uvedly v pátek tiskové agentury s odvoláním na vězeňskou službu, podle které se příčina smrti zjišťuje. Kritik Kremlu, kterému bylo 47 let, zemřel nedlouho před březnovými prezidentskými volbami, ve kterých se Vladimir Putin uchází o další šestiletý mandát v čele státu.Vladimir Putin byl o úmrtí Navalného informován, uvedl prezidentův mluvčí. Kreml podle něj nemá informace o příčině úmrtí, napsala agentura TASS.

Navalnému se po procházce udělalo špatně a ztratil vědomí. Lékaři podnikli vše, aby jej oživili, ale bezvýsledně. Konstatovali pak jeho smrt, citoval list Kommersant na svém webu z vyjádření vězeňské služby.

Server Meduza napsal, že podle zdroje prokremelské televize RT byla příčinou smrti krevní sraženina. Připomněl, že před dvěma dny Navalného mluvčí Kira Jarmyšová oznámila, že opozičník byl opět poslán za trest na samotku, už po sedmadvacáté.

Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce režimu ruského prezidenta Putina, kterého obviňoval, že dal svého času rozkaz jej otrávit. Hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili, byl Navalnyj uvězněn. Postupně dostal za různé delikty tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Před Vánoci jej vězeňská stráž přepravila do trestanecké kolonie za polárním kruhem, kde jej hned po odchodu z karantény zavřeli na samotku. „Chladněji než 32 stupňů pod nulou tu ještě nebylo. Ale i při takovém mrazu je možné se více než půl hodiny procházet, jen pokud se podaří nechat znovu vyrůst nos, uši a prsty. Máloco tak povzbudí jako procházka na Jamalu v 6:30 ráno,“ sarkasticky vylíčil minulý měsíc v příspěvku na sociální síti.

Trestanecká kolonie Poljarnyj volk, ležící asi 60 kilometrů za polárním kruhem, je pokládána za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku. Většina vězňů, kteří si tu odpykávají trest, byla odsouzena za vážné zločiny, podotkl tehdy Reuters.

„Je to zločin režimu“

Rusko se chová ke svým občanům stejně jako ve své zahraniční politice. Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, okomentoval dnes v tiskové zprávě ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) zprávu o smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězeňském táboře. Další čeští politici hovoří o Navalném na sociálních sítích jako o další oběti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina či hrdinovi svědomí.

Kritické reakce na adresu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina přicházejí i ze světa. Francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné uvedl, že jeho smrt v trestanecké kolonii ukazuje realitu Putinova restriktivního režimu. Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs označil jeho skon za brutální vraždu vykonanou Kremlem.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je zřejmé, že Navalného zabil ruský prezident Vladimir Putin. Podle Zelenského je Putinovi jedno, kdo zemře, hlavně se snaží udržet si svoji pozici. Zelenskyj to řekl během návštěvy Berlína po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem. Dodal, že Putina je za smrt Navalného potřeba pohnat k odpovědnosti.

„Je to zločin režimu, to je zřejmé,“ prohlásil dnes podle agentury AFP při odchodu ze soudní síně v Moskvě významný ruský obránce lidských práv Oleg Orlov, kterému hrozí až pět let vězení za to, že opakovaně kritizoval invazi ruských vojsk na Ukrajinu, ke které před dvěma lety vydal Putin pokyn.

„Nemůžu tomu uvěřit. Ale pokud se to všechno potvrdí, tak je Alexejova smrt vraždou. Zorganizovanou Putinem. I kdyby příčina Alexejovy smrti byla 'přirozená', stalo se tak kvůli otravě a mučení ve vězení. Putin má na rukou krev,“ uvedl ruský opoziční politik a bývalý poslanec Dmitrij Gudkov.

Alexej Navalnyj podle prezidenta Petra Pavla zaplatil tu nejvyšší cenu za svoji odvahu ukazovat Rusům i světu pravou tvář ruského režimu, uvedl ve vyjádření. „V ruských věznicích zůstává mnoho dalších kritiků ruského režimu, jejich boj za svobodu a pravdu nám nesmí být lhostejný,“ dodal prezident, který se nachází v Mnichově na bezpečnostní konferenci.

Americký prezident Joe Biden řekl, že neví, co se přesně Navalnému stalo, avšak nemá důvod nevěřit zprávě ruských úřadů, že vězněný opozičník je mrtvý. "Jako miliony lidí po celém světě doslova nejsem překvapený a zároveň jsem touto zprávou pobouřený," řekl.