Ruský poslanec chce žalovat Jaceňuka za odpor proti anexi Krymu

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Jeden z vůdců hlavní ruské vládní strany Jednotné Rusko chce stíhat ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka za útok na územní celistvost Ruska. Podle ruské agentury TASS se poslanec Franc Klincevič obrátil na ruské vyšetřovatele s návrhem, aby stíhali Jaceňuka za výzvy k obnově ukrajinské svrchovanosti nad anektovaným Krymem.

Rusko Krym zabralo loni na jaře po invazní operaci ozbrojených komand, jejichž přítomnost na ukrajinském poloostrově Kreml do poslední chvíle popíral. Anexi, kterou Kyjev a jeho západní spojenci označují za hrubé porušení mezinárodního práva, považuje Moskva za akt historické spravedlnosti a uplatnění práv ruskojazyčného obyvatelstva Krymu.

Jaceňuk stejně jako ostatní členové ukrajinského vedení opakovaně ruskou anexi kritizuje a ujišťuje Ukrajince, že Krym se pod svrchovanost Kyjeva vrátí. Naposledy v úterý večer premiér prohlásil, že Ukrajina svou kontrolu nad okupovaným poloostrovem obnoví.

Návrat Krymu Ukrajině? Útok na svrchovanost Ruska, tvrdí poslanec

„Nejsou schopni uhasit požár v Kyjevě, natož aby dokázali získat zpět Krym,“ prohlásil dnes v parlamentu Klincevič, který je místopředsedou poslanecké frakce Jednotného Ruska ve Státní dumě. Poslanec narážel na rozsáhlý požár v ropné rafinerii u Kyjeva, s nímž ukrajinští hasiči bojují už druhým dnem.

„Pokud jde o dodržování zákonů, chci se obrátit na vyšetřovatele a doporučit stíhání podle článku trestního zákona o veřejných výzvách k porušení územní celistvosti Ruské federace,“ řekl Klincevič. Jakékoli výzvy k návratu Krymu pod ukrajinskou správu jsou podle něj útokem na ruskou svrchovanost. „Krym byl, je a bude ruský,“ uzavřel svůj projev ruský poslanec.