Rusové narušují náš vzdušný prostor, stěžují si Bulhaři

Ruská stíhačka Su-34

Ruská stíhačka Su-34 Zdroj: CC BY SA 3.0: Alex Beltyukov via Wikipedia

Bulharsko trvá na tom, že ruské letadlo porušilo mezinárodní pravidla, když v nedávné době přelétalo nad Černým mořem. Oznámilo to dnes bulharské ministerstvo obrany.

Posádka ruského letounu podle něj vypnula takzvané transpondéry, které umožňují, aby byl stroj lokalizován, a letěla mimo předem oznámený letový plán. Sofia dnes reagovala na prohlášení ruského ministerstva obrany, které podobná obvinění v pondělí popřelo s tím, že jejich letadla vždy dodržují pravidla a mají transpondéry zapnuté.

Vlna vzájemných obviňování začala již v neděli, kdy bulharský ministr obrany Nikolaj Nenčev uvedl, že dochází k nárůstu narušení bulharského vzdušného prostoru ruskými vojenskými i civilními letadly.

Jak ministr dodal, vojenské letadlo narušilo prostor, který v rámci NATO střeží Bulharsko, celkem čtyřikrát za poslední měsíc. Bulharsko požaduje po Moskvě vysvětlení, ta tvrdí, že žádnou oficiální žádost nedostala. Balkánská země, která byla v minulosti velkým spojencem Sovětského svazu, vstoupila do NATO v roce 2004.