Rusové navyšují aktivitu v Sýrii, u jejích břehů bude cvičit námořnictvo

Ruský torpédoborec Severomorsk (v popředí)

Ruský torpédoborec Severomorsk (v popředí) Zdroj: Americke namornictvo, Wikimedia Commons

Rusko ohlásilo manévry svého vojenského námořnictva ve východním Středomoří, které potrvají i příští měsíc. Ruská flotila má svou jedinou středomořskou základnu v syrském přístavu Tartus.

„V září a v říjnu se uskuteční cvičení ruského vojenského námořnictva ve východní části Středozemního moře,“ oznámilo ruské ministerstvo obrany. Konkrétně zmínilo, že cvičit budou tři vojenská plavidla. Moskva podle AFP už minulý týden varovala Kypr před možným cvičení v této oblasti.

Rusko, tradiční spojenec Damašku, v poslední době zesílilo svou podporu režimu prezidenta Bašára Asada. U syrského přístavu Latákíja například staví dvě, možná i tři, nové vojenské základny. Damašek také z Ruska dostává nové zbraně, prý včetně bojových letadel. Stále větší aktivita Ruska v Sýrii zneklidňuje Spojené státy.

Bez koordinace

Podle zdrojů agentury Bloomberg se prý Moskva chystá podniknout letecké nálety proti pozicím Islámského státu v Sýrii i bez případné koordinace s Washingtonem. Ten však prý ještě nedostal „konkrétní“ ruské návrhy, ani není ochoten do společných plánů zapojit Asadovy síly.

„V médiích je velice mnoho spekulací a drtivá většina z nich nemá nic společného s realitou. Komentovat to by bylo hloupé a kontraproduktivní,“ řekl dnes mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov ohledně údajné ruské ochoty válčit v Sýrii.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už téměř před dvěma týdny vybídl ke koordinaci mezi ruskými a americkými vojáky, aby nedošlo k „nezamýšleným incidentům“ kvůli Sýrii, kde potvrdil přítomnost ruských vojáků. Připomněl rovněž, že u syrských břehů se v souladu s mezinárodním právem konají pravidelná cvičení ruského vojenského námořnictva.