Rusové ovládli ukrajinskou základnu ve Feodosiji, útočili i vrtulníky

Rusové obsadili další ukrajinskou základnu na Krymu

Rusové obsadili další ukrajinskou základnu na Krymu Zdroj: CTK/AP

Ruská vojska dnes ráno ovládla ukrajinskou základnu námořní pěchoty ve Feodosiji na východním pobřeží Krymu, jedno z posledních vojenských zařízení Ukrajiny na anektovaném poloostrově. Agentuře Reuters to sdělil první důstojník ukrajinského námořnictva Anatolij Mozgovoj.

Mozgovoj v telefonátu zevnitř zařízení uvedl, že na základně se střílelo a útočníci ukrajinské vojáky odzbrojili. O útoku ruských sil krátce před tím informoval mluvčí ukrajinské armády Vladislav Selezňov, podle něhož Rusové útočili na základnu s pomocí vrtulníků.

Ruské síly už dříve obsadily část feodosijské základny, která je obléhána od počátku března. Ukrajinci ale dosud drželi pod kontrolou muniční sklad, kasárna a další budovy na základně.

Moskva o víkendu pokračovala v upevňování vojenské moci na Krymu, který v úterý oficiálně připojila k Ruské federaci. Proruské síly bez výraznějšího odporu ovládly dvě zbývající velké ukrajinské základny či jedinou ukrajinskou ponorku. V neděli vlála ruská vlajka nad 189 ukrajinskými armádními zařízeními, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Ukrajina o víkendu také přišla o kontrolu nad většinou své námořní flotily. Příslušníci ruského námořnictva obsadili ponorku Zaporižžja. Velitelské lodi Slavutič se údajně zmocnily proruské síly. Ukrajinci také opustili základnu Novofjodorovka, na kterou zaútočil dav podle všeho prorusky naladěných neozbrojených mužů.