Růst čínského importu zpomalil, svět se bojí globálních dopadů

Čína

Čína

Růst importu Číny v prosinci zpomalil nejvíc za poslední dva roky. Potvrzují se tak některé varovné signály o vývoji v současnosti nejrychleji rostoucí velké ekonomiky světa, jejíž zadrhnutí by znamenalo prohloubení potíží globální ekonomiky.

Za celý loňský rok se čínský obchodní přebytek snížil na 155 miliard dolarů (3,1 bilionu korun) z předloňských 183 miliard dolarů. Zaznamenal tak už třetí celoroční pokles za sebou.

V samotném prosinci sice přebytek stoupl, tempo růstu exportu bylo ale nejpomalejší za dva roky. Vývoz meziročně stoupl o 13,4 procenta, ještě výrazněji za očekáváním skončil meziroční růst importu. Prudce zpomalil na 11,8 procenta z 22,1 procenta v předchozím měsíci.

To signalizuje pokles čínské domácí poptávky. Podle agentury Bloomberg se kvůli tomu zesílí tlak světa na monetární akci čínské centrální banky a silnější jüan.

„Čína bude žádána, aby na sebe společně s USA vzala větší odpovědnost za vývoj globální ekonomiky, aby svět nespadl znovu do recese,“ podotkl pro Bloomberg ekonom Liu Li-Gang, který dříve pracoval pro Světovou banku.

Mezinárodní měnový fond má na konci ledna vydat novou projekci globálního růstu. Ve své poslední prognóze ze září počítal na letošní rok s růstem světové ekonomiky o čtyři procenta. Výkonná ředitelka fondu Christine Lagardeová už informovala, že se výhled zhorší, hlavně kvůli přetrvávající dluhové krizi v eurozóně. Zpomalování Číny, která byla tahounem oživení po světové finanční krizi v roce 2008, přidělává další vrásky.