Růst průmyslové produkce Spojených států předčil očekávání

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Průmyslová produkce ve Spojených státech se v prosinci zvýšila o 0,9 procenta po 0,1procentním poklesu v listopadu. Na tomto vývoji má zásluhu především poptávka po vytápění kvůli chladnému počasí koncem měsíce, ale i výkon těžebního sektoru. Za celý loňský rok americký průmysl zvýšil výrobu o 1,8 procenta, a vykázal tak největší růst od roku 2014. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila americká centrální banka (Fed). Ekonomové v průzkumu agentury Reuters očekávali v prosinci zvýšení o 0,4 procenta.

Průmyslový sektor Spojených států a zejména jeho vývoz je podporován posílením globální ekonomiky a slabším dolarem. V prosinci byly nové zakázky na nejvyšší úrovni od ledna 2004.

Výroba těžebního průmyslu se v prosinci zvýšila o 1,6 procenta, zejména díky ropnému a plynárenskému sektoru. Chladné počasí a s ním spojená poptávka po vytápění se pak promítly do růstu produkce veřejných služeb o 5,6 procenta po poklesu o 3,1 procenta v listopadu.

Zpracovatelský průmysl však v prosinci vykázal zvýšení pouze o 0,1 procenta po růstu o 0,3 procenta v listopadu a o 1,5 procenta v říjnu. Za celé poslední čtvrtletí se výroba sektoru zvýšila o sedm procent.

V celoročním přepočtu se průmyslová produkce zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí o 8,2 procenta, což je nejvíce od druhého čtvrtletí 2010.