Rusy vyjde fotbalový svátek na více než čtvrt bilionu korun

Stadion Kaliningrad

Stadion Kaliningrad Zdroj: profimedia.cz

Před fotbalovým šampionátem zmiňovaly ruské oficiální zdroje 240 miliard korun. Nejnovější údaje investic do fotbalového mistrovství světa již hovoří o tom, že částka přesáhla 250 miliard korun. To je pro srovnání zhruba pětina státního rozpočtu České republiky.

V částce jsou zahrnuté náklady na dobudování dopravní infrastruktury, vylepšení stadionů a také na zajištění bezpečnosti. „Nemám konkrétní údaje, ale z rozsahu bezpečnostních opatření, které v Rusku v rámci šampionátu probíhají, se dá soudit, že bezpečnost bude po infrastruktuře jednou z největších částek rozpočtu mistrovství světa, říká podplukovník Jakub Schoř, expert policie ČR na zajištění bezpečnosti při sportovních utkáních.

V případě šampionátu se však nedá hovořit jen o výdajích. Miliony fanoušků a turistů, kteří Rusko navštívily, utrácejí, a tak pořadatelé počítají s částečnou návratností.

„Problém po skončení šampionátu může nastat s využitím některých stadionů, jejichž kapacita je padesát tisíc diváků. Na ruskou ligu chodí sice v průměru přes deset tisíc lidí na zápas, ale například v Nižném Novgorodu bude na supermoderním stadionu hrát místní tým jen druhou ligu,“ uvedl trenér fotbalistů Dukly JM Petr Sýkora. Rozpočet předchozího šampionátu v Brazílii podle něho přesáhl 300 miliard korun.