Ryan: Obama v krizi jen půjčoval, utrácel a plýtval

Paul Ryan

Paul Ryan Zdroj: ctk

Republikánský kandidát na amerického viceprezidenta Paul Ryan na stranickém sjezdu přijal nominaci a pustil se do tvrdé kritiky šéfa Bílého domu Baracka Obamy. Prezident podle něj marnil čas nesmyslnou zdravotnickou reformou, místo aby zachraňoval pracovní místa.

Dvaačtyřicetiletý kongresman z Wisconsinu, který šéfuje rozpočtovému výboru Sněmovny reprezentantů, připustil, že se Obama stal hlavou státu ve složité době. Jenže pro nápravu hospodářských problémů podle něj nic užitečného neudělal, o čemž svědčí i deziluze Američanů.

„Co mají daňoví poplatníci z Obamových stimulů? Více dluhů. Ty peníze nebyly jen utracené a promrhané, ony byly půjčené, utracené a promrhané. Ale asi nejvíce promarněný byl ten čas,“ řekl široké veřejnosti dosud nepříliš známý politik, jehož zatím největší životní proslov sklidil na sjezdu bouřlivý aplaus.

Ryan přislíbil, že republikáni v případě vítězství zamezí utrácení z federálního rozpočtu a přinesou nové pracovní příležitosti. „Máme silný plán pro střední třídu s cílem vytvořit 12 milionů nových pracovních míst během následujících čtyř let,“ uvedl.

Komentátoři podotýkají, že to byl výborný projev. Teď podle nich pravá ruka prezidentského kandidáta Mitta Romneyho musí učinit druhý krok – vysvětlit, jak svých cílů chce dosáhnout.

Nominaci má Mitt Romney v kapse. Bílý dům je ale stále daleko

Demokraté však už mají ohledně záměrů tandemu jasno. „Jestliže se podíváte na plán Romney – Ryan, je to nekompromisní, tvrdý, extrémní materiál, který přinese další kolo daňových úlev pro velmi bohaté lidi, jako je , na úkor všech ostatních,“ míní kongresman Chris Van Hollen.