S&P po letech doporučila investovat v Maďarsku, vyhídky země se lepší

Závod Audi v maďarském Györu

Závod Audi v maďarském Györu Zdroj: Audi

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) nečekaně vrátila hodnocení úvěrové spolehlivosti Maďarska zpět do investiční kategorie. Hlavní úvěrový rating Maďarska S&P zlepšila na stupeň BBB- z dosavadní známky BB+. Agentura tím odměnila vládu premiéra Viktora Orbána za ekonomickou politiku, která byla sice v očích mezinárodních institucí a ratingových agentur kontroverzní, obnovila ale silný hospodářský růst a stabilizovala veřejné finance.

S&P zlepšila rating Maďarska už loni v březnu, poprvé od série jeho degradací v roce 2011. Dosud byla ale tato známka stále v takzvané spekulativní kategorii, což znamená, že do maďarských státních dluhopisů nemohly investovat některé skupiny investorů. V květnu zvýšila rating Maďarska do investiční kategorie jako první agentura Fitch.

Od S&P čekaly finanční trhy tento krok o dost později, zpráva tak výrazně posílila kurz forintu. Zvýšení ratingu zřejmě srazí výnosy vládních dluhopisů, protože je nyní budou moci kupovat rovněž investoři, kteří musejí investovat jen do bezpečných cenných papírů, řekli obchodníci agentuře Reuters.

Krok S&P může posílit domácí i zahraniční pozici Orbána a jeho vlády. Orbán po svém nástupu do čela země v roce 2010 nastartoval neortodoxní ekonomickou politiku a navzdory rizikům plynoucím z vysokého zahraničního dluhu ukončil jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Ratingové agentury na to reagovaly výrazným zhoršením ratingu Maďarska, což Budapešť ostře kritizovala.

Ministr hospodářství Mihály Varga řekl, že zvýšení ratingu S&P bylo „hodně opožděné“. „Dobrý výkon maďarské ekonomiky přinesl ovoce. Trh tento krok udělal už dávno a nyní se vracíme do kategorie, kam jsme už nějakou dobu patřili,“ řekl Varga. Dodal, že třetí velká ratingová agentura Moody's Investors Service by mohla vrátit rating Maďarska do investiční kategorie v listopadu, kdy plánuje revizi svého hodnocení.

Výhled ratingu ponechala S&P stabilní. Agentura konstatovala, že hospodářský růst potáhne soukromá spotřeba, kterou podporuje rostoucí zaměstnanost a příjmy obyvatelstva. Díky zlepšení ekonomiky získala Budapešť stabilní veřejné finance, zatímco vládní náklady na obsluhu dluhu postupně klesají, sdělila S&P.

Agentura očekává, že maďarská ekonomika poroste do roku 2019 v průměru o 2,5 procenta ročně. Státní dluh do té doby klesne na zhruba 70 procent hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 75 procent HDP.

Ratingová agentura také uvedla, že od konce minulého desetiletí, kdy musela Budapešť požádat Evropskou unii a MMF o finanční pomoc, se ekonomická a finanční situace Maďarska výrazně zlepšila. Podle S&P by vnější finanční situace země měla zůstat nadále dobrá. Maďarsko je nejzadluženější zemí střední Evropy, což dlouhodobě podkopávalo jeho pozici u investorů a ratingových agentur.

Maďarská centrální banka na jaře zvýšila odhad růstu ekonomiky na letošní rok na více než tři procenta z původní prognózy 2,3 procenta. Vláda v rozpočtu na letošní rok počítá s růstem HDP o 2,5 procenta.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Zlepšení ratingu může příslušnému dlužníkovi snížit náklady na nové úvěry.