S&P potvrdila nejvyšší rating Británie

Velká Británie

Velká Británie Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's potvrdila hlavní rating Velké Británie na nejvyšším možném stupni AAA. Zadlužení země podle agentury dosáhne maxima v roce 2014, pak se bude snižovat. Výhled ratingu je stabilní, což znamená, že agentura v dohledné době s žádnou změnou nepočítá.

„Očekáváme, že hospodářská politika se bude dál zaměřovat na snižování fiskálního deficitu,“ píše agentura. Mělo by to podle ní pomoci k tomu, aby Londýn do roku 2014 snížil veřejný dluh země pod 90 procent hrubého domácího produktu.

S&P připouští, že současná úsporná opatření, která prosazuje britská vláda, asi zpomalí hospodářské oživení, upozorňuje ale, že ekonomika je schopna lépe absorbovat případné šoky. Připívá k tomu rozsáhlý a efektivní dluhopisový trh, stejně jako financování dluhu v domácí měně.

V letech 2012 až 2015 by měla britská ekonomika v průměru růst o 1,6 procenta, předpovídá agentura. Dodala ale, že tento odhad je velmi nejistý, a to jak kvůli vývoji domácího dluhu, tak kvůli vnějším vlivům.