S&P potvrdila špičkový německý rating

Německo, Bundestag

Německo, Bundestag Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes potvrdila Německu jeho nejvyšší rating AAA s nezměněným "stabilním" výhledem. Největší evropská ekonomika je podle agentury i přes prohlubování dluhové krize eurozóny nadále schopna pohlcovat velké finanční a hospodářské otřesy.

Konkurenční agentura Moody's před deseti dny zhoršila výhled ratingu Německa na negativní, a varovala tím zemi před ztrátou prestižní známky. Odůvodnila to především nejistotou kolem dluhové krize v eurozóně. Upozornila na to, že země jako Španělsko a Itálie budou potřebovat další finanční pomoc, což zasáhne země s nejvyšším ratingem jako hlavní dodavatele peněz.

S&P naopak věří, že Německo s jeho vysoce diverzifikovanou a konkurenceschopnou ekonomikou, silnou pozicí zahraničního věřitele a disciplinovanou fiskální politikou bude schopno vydržet i další krize bez úhony. „Jsme nadále toho názoru, že německá ekonomika prokázala schopnost absorbovat velké ekonomické a finanční šoky v případech, jako bylo sjednocení západního Německa s východním v 90. letech a globální recese v roce 2009,“ uvedla S&P.

Podle agentury nicméně německá ekonomika nyní kvůli vývoji v eurozóně svůj růst výrazně zpomalí. V letošním i příštím roce se čeká růst jen kolem jednoho procenta proti průměru více než tří procent v minulých dvou letech. Také německé veřejné finance se po recesi let 2008-09 zhoršily. Berlín však toto zhoršení zvládl lépe než ostatní země s ratingem AAA, kde byly deficity vyšší a mohou přetrvat mnohem déle, konstatovala agentura.

S&P upozornila, že rating Německa by mohla snížit, pokud by jeho čistý státní dluh dosáhl 100 procent hrubého domácího produktu z nynějších necelých 80 procent. „To by mohlo nastat například v případě systematicky vyšších deficitů nad úrovní tří procent HDP, tedy vysoko nad ústavním limitem,“ uvedla S&P podle agentury Reuters.