S&P snížila rating Brazílie do spekulativního pásma

Brazilské São Paulo

Brazilské São Paulo Zdroj: CC BY 2.0: Jeff Belmonte; WikimediaCommons

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Brazílie o jeden stupeň na známku BB+, tedy do spekulativního pásma. Její krok je podle agentury Reuters další ranou pro snahu brazilské prezidentky Dilmy Rousseffovové o obnovení důvěry investorů a vymanění největší latinskoamerické ekonomiky z recese.

Snížení ratingu z investičního do spekulativního pásma bude mít pravděpodobně negativní dopad na brazilské finanční trhy a povede k růstu nákladů brazilské vlády i brazilských podniků na půjčky. Výhled ratingu navíc zůstal negativní, což znamená, že by S&P mohla v dohledné době přikročit k jeho dalšímu zhoršení.

Většina analytiků sice předpokládala, že Brazílie časem investiční rating ztratí, ale nečekala, že tento krok přijde tak brzy. Podle agentury Reuters tak rozhodnutí S&P demonstruje, jak rychle se v posledních měsících zhoršil stav brazilské ekonomiky a veřejných financí.

Výsledek neschopnosti a chyb vlády, zní z opozice

Vůdce opozice Aécio Neves označil zhoršení ratingu za „výsledek neschopnosti a chyb vlády“. Rousseffovová podle něj nemá dostatečnou podporu k tomu, aby provedla potřebné reformy.

Meziroční pokles brazilské ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí zrychlil na 2,6 procenta z 1,6 procenta v předchozím kvartálu. Brazilské hospodářství se v posledních letech dostalo pod tlak mimo jiné kvůli klesajícím cenám komodit. Na ekonomiku má negativní dopad rovněž rozsáhlý korupční skandál kolem státní ropné společnosti Petrobras, který vedl k zastavení řady investic do infrastruktury.

Graphical visualization of Br GDP Growth Rate

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů daného subjektu investovat velcí institucionální investoři, jako jsou například penzijní fondy.