S&P zhoršila předpověď: Ekonomika eurozóny letos klesne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ekonomika eurozóny v letošním roce klesne o 0,6 procenta kvůli negativnímu dopadu dluhové krize. Předpověděla to dnes ratingová agentura Standard & Poor's. Zhoršila tak svou předchozí prognózu, která počítala se stagnací.

Odhad hospodářského růstu eurozóny pro příští rok S&P snížila na 0,4 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. Navíc varovala, že existuje 40procentní pravděpodobnost, že evropské ekonomiky se budou také napřesrok potýkat s recesí.

Německá ekonomika, která je největší v eurozóně a klíčovým partnerem pro Česko, podle S&P v letošním roce stoupne o 0,6 procenta a napřesrok o 1,4 procenta. Ve Francii by měl hospodářský růst v příštím roce zrychlit na 0,7 procenta z letošních 0,3 procenta.

V Itálii letos očekává pokles ekonomiky o 2,1 procenta a ve Španělsku o 1,7 procenta. V příštím roce by měl hospodářský pokles v těchto dvou zemích pokračovat, ale výrazně pomalejším tempem.

S&P je ve výhledu pro letošní rok pesimističtější než Mezinárodní měnový fond, který čeká pokles ekonomiky eurozóny o 0,3 procenta. Ekonomové dotazovaní v polovině července agenturou Reuters předpověděli propad o 0,4 procenta. V letošním prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt eurozóny meziročně snížil o 0,1 procenta.