S Ruskem je nutné hovořit, brání Merkelová stavbu plynovodu

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Podmořský plynovod Nord Stream 2.
Loď, která pokládá potrubí při stavbě plynovodu Nord Stream 2, jenž má do Německa brzy přivádět ruský plyn
Loď, která pokládá potrubí při stavbě plynovodu Nord Stream 2, jenž má do Německa brzy přivádět ruský plyn
7
Fotogalerie

Německá kancléřka Angela Merkelová v Parlamentním shromáždění Rady Evropy hájila projekt německo-ruského plynovodu Nord Stream 2. S Ruskem je podle kancléřky nutné i přes řadu vzájemných sporů hovořit, proto se Berlín rozhodl plynovod podpořit.

"Vím, že panují pochybnosti o Nord Streamu 2," řekla ve videodebatě Merkelová o takřka dokončeném plynovodu, proti kterému vystupují nejen Spojené státy, ale také řada evropských zemí.

Kritici poukazují na to, že plynovod zvýší závislost Evropy na ruských energetických zdrojích a posílí ruské mocenské ambice. "Chtěla bych ale poukázat na to, že plyn přes Nord Stream 2, který zatím ještě neproudí, není o nic horší než plyn z Nord Streamu 1 a od toho, který přichází přes Ukrajinu, který míří z Ruska přes Turecko," uvedla.

"S Ruskem máme mnoho konfliktů, které naše vztahy zatěžují. Já jsem ale vždy z těch, kdo říkají, že je nutné spolu hovořit," řekla Merkelová o problematických vztazích s Moskvou. A proto se podle ní Německo rozhodlo do projektu zapojit, ačkoli mnozí mají opačný názor.

Zastavit dostavbu Nord Streamu 2 Merkelová odmítla i loni v reakci na otravu předáka ruské opozice Alexeje Navalného, ačkoli Navalnyj byl otráven látkou ze skupiny novičok, kterou vyvinul někdejší Sovětský svaz. Uvedla sice, že jako reakci předem nevylučuje žádnou možnost, bavit se o konkrétních krocích ale odmítla jako o předčasné.

Merkelová v úterý rovněž řekla, že pokud jde o konflikt na východě Ukrajiny či osud Navalného, podporuje společný postup proti Moskvě. Nynější napětí na Ukrajině je způsobeno i přítomností ruských vojsk u rusko-ukrajinské hranice, uvedla. Zopakovala také, že si dělá obavy o zdraví Navalného, který drží protestní hladovku. Berlín podle ní činí vše, aby se opozičníkovi dostalo potřebné lékařské péče.