Saakašvili: Na Ukrajině se stal převrat oligarchů, řešením jsou volby

Michail Saakašvili

Michail Saakašvili Zdroj: ctk

Bývalý gruzínský prezident a nynější gubernátor jihoukrajinské Oděské oblasti Michail Saakašvili považuje za jediné východisko z nynější hluboké vládní krize na Ukrajině mimořádné volby. Na Ukrajině se podle něj stal "revanšistický převrat" oligarchů.

Saakašvili to dnes podle agentury Unian prohlásil na mítinku ve městě Černivci na západě země. Ukrajina se v minulých dnech ocitla na pokraji politického kolapsu, když poslanci neodhlasovali nedůvěru vládě, jejíž parlamentní podpora se rozpadla.

Dvě ze čtyř koaličních stran dohodu o vládní podpoře vypověděly a premiér Arsenij Jaceňuk nyní horečně hledá nové politické partnery. Nezdaří-li se mu to do poloviny března, čekají Ukrajinu mimořádné parlamentní volby, už druhé za půldruhého roku.

Podle Saakašviliho se na Ukrajině stal revanšistický převrat oligarchů a státní moc se dostala do jejich rukou. „Oligarchická kontrarevoluce počítá s tím, že složíme ruce do klína. Vyhlásili nezávislost na národu. Je tedy třeba, aby národ vyhlásil nezávislost na parlamentu. Poslanci, kteří se v rozhodujícím okamžiku otočili k národu zády, nemohou reprezentovat naší zemi,“ řekl Saakašvili, který má od loňského roku ukrajinské občanství.

Změna vlády je podle gruzínského exprezidenta „otázkou ukrajinské národní bezpečnosti“. Jedinou cestou ke stabilizaci politické situace jsou podle Saakašviliho předčasné parlamentní volby.