Sabotujete mír, reagovala Čína na plavbu americké lodi v Jihočínském moři

Americký torpédoborec Curtis Wilbur

Americký torpédoborec Curtis Wilbur Zdroj: CC BY 0: U.S. Navy via Wikipedia

Čína dnes odsoudila sobotní plavbu amerického torpédoborce Curtis Wilbur v Jihočínském moři. Loď proplula pásmem 12 námořních mil od ostrova, na který si dělají nárok Čína a další dva státy. Podle agentury AP čínské ministerstvo obrany prohlásilo, že "USA těžce porušily čínské zákony, sabotovaly mír, bezpečnost a řád" v dané oblasti. Podle agentury Nová Čína "podlomil Washington mír a stabilitu v oblasti".

Americký Pentagon zdůvodnil plavbu potřebou zpochybnit „snahu Číny, Tchaj-wanu a Vietnamu o omezení práva a svobody plavby“. Čína si dělá nároky na většinu Jihočínského moře, kde místy soupeří s podobnými nároky Vietnamu, Malajsie, Bruneje, Filipín a Tchaj-wanu.

Spojené státy trvají na tom, že klíčové námořní trasy - každým rokem tam lodě přepraví zboží za více než pět bilionů dolarů (asi 125 bilionů korun) - vedou mezinárodními vodami.

Podobnou plavbu v blízkosti Spratleyho ostrovů, které leží jižněji od Paracelských ostrovů, loni v říjnu podnikl americký raketový torpédoborec Lassen. Peking tehdy kritizoval Washington za to, že údajně ohrozil suverenitu a bezpečnostní zájmy Číny. V prosinci pak Čína kritizovala přelet amerického bombardéru B-52 nad umělým ostrovem, který Čína vytvořila ve sporné oblasti Jihočínského moře.

Sporné ostrovy