Sankce EU proti Bělorusku zablokoval Kypr. A Abramovič prý tajně vlastnil hráče i mimo Chelsea

Na demonstracích v Minsku byly o víkendu zadrženy další stovky lidí. Evropská unie ale sankce proti Lukašenkovu režimu zatím neschválila.

Na demonstracích v Minsku byly o víkendu zadrženy další stovky lidí. Evropská unie ale sankce proti Lukašenkovu režimu zatím neschválila. Zdroj: Reuters

Prodemokratické demonstrace v Bělorusku.
Ruský miliardář Roman Abramovič prý vlastnil práva na fotbalisty, kteří nastupovali proti jeho Chelsea.
Elon Musk dnes odprezentuje svůj Battery Day.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Kypr blokuje unijní sankce

Země Evropské unie zatím neuvalí připravované ekonomické sankce proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka v Bělorusku. Přestože zejména pobaltské republiky a mnozí europoslanci sankce podporují, rozhodnutí vetoval Kypr. Ostrovní stát totiž požaduje, aby EU stejně tvrdým způsobem zakročila i proti Turecku, které ve sporných vodách u jeho břehů těží ropu a zemní plyn. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka ale šance na prosazení sankcí stále žije. Na demonstracích v Bělorusku bylo v neděli zatčeno dalších 442 lidí. 

Kupoval cizí hráče

V uniklých tajných dokumentech amerického úřadu FinCEN, které vyvolaly obrovský skandál v bankovním sektoru, se objevilo i jméno jednoho z nejbohatších Rusů - miliardáře Romana Abramoviče. Soubory tvrdí, že ruský podnikatel držel práva na fotbalové hráče, jako je například Peruánec André Carrillo, kteří ale nehráli za Abramovičem vlastněný anglický klub Chelsea F. C., a dokonce proti němu v roce 2014 nastupovali v Lize mistrů.  

Z trhů a burz 

Investoři hlavně prodávali

Obavy z nových restriktivních opatření, jež mají zamezit šíření koronaviru, způsobily pokles na amerických burzách. Index S&P 500 se snížil o 1,16 procenta, Dow Jones odepsal 1,84 procenta a Nasdaq Composite 0,13 procenta. Ještě prudší pád hlásí akciové trhy v Evropě. Panevropský index STOXX Europe 600 klesl o 3,24 procenta, tedy nejvíce za poslední tři měsíce. Ve více než tříprocentní ztrátě skončily i německý DAX, francouzský CAC a britský FTSE.    

Peking chystá odvetu

Čína podle deníku Wall Street Journal připravuje černou listinu amerických technologických společností, kterým chce zakázat působení na svém území. Jedná se o odvetu Pekingu za bojkotování čínských firem v USA kabinetem prezidenta Donalda Trumpa. Jejich listu údajně dominuje americký podnik Cisco Systems, rival čínské Huawei Technologies. Číňané však možná se sankcemi počkají až na výsledek nadcházejících amerických prezidentských voleb, tedy do letošního listopadu.    

Video dne

Peking si s autorskými právy hlavu opravdu nedělá. Čínské letectvo zveřejnilo propagandistické video, na němž bombardéry H-6 útočí v doprovodu dramatické hudby na něco, co vypadá jako americká letecká základna. Objevují se v něm však také záběry pocházející ze známých hollywoodských filmů, například Transformers nebo Skála. Video, které má už teď na čínském webu Sina Weibo přes pět milionů zhlédnutí, si tak vysloužilo pouze vlnu škodolibého posměchu.   

Stane se dnes

  • Automobilka Tesla vizionáře Elona Muska pořádá valnou hromadu, na které ukáže dlouho očekávanou prezentaci, nazvanou Battery Day. Musk v ní seznámí akcionáře se svojí nejnovější technologií a zejména unikátním novým typem baterií. Podle analytiků se může dnešek zapsat do dějin jako průlom pro Teslu i elektromobily jako takové.   
  • V německém Düsseldorfu začne soud s třicetiletým Tádžikem, který podle vyšetřovatelů se svými krajany v Severním Porýní-Vestfálsku založil buňku Islámského státu. Skupina podle obžaloby plánovala teroristické útoky na německém území.
  • Šéf americké centrální banky Fed Jerome Powell vystoupí před výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů k tématu pomoci ekonomice za koronakrize.