Sarkozy podle odhadů drtivě vyhrál ve volbách do departementů

Sarkozy

Sarkozy Zdroj: ctk

V nedělních volbách do francouzských departementů drtivě zvítězila opoziční pravicová koalice vedená Svazem pro lidové hnutí (UMP) exprezidenta Nicolase Sarkozyho, a uštědřila tak další těžkou porážku vládnoucím socialistům prezidenta Françoise Hollandea. Vyplývá to z průzkumů u voličů odcházejících z hlasovacích místností, které těsně po ukončení voleb zveřejnila průzkumná agentura CSA.

Nacionalistické Národní frontě (FN) se ale podle jejího čelného představitele ani přes výrazný volební zisk nepodařilo žádný z departementů ovládnout.

Koalice vedená Sarkozym, která dosud ovládala 41 departementů, by podle průzkumu mohla získat 66 až 70 ze zhruba stovky departementů. Socialisté zřejmě ztratili asi polovinu z 61 departementů, v nichž dosud vládli. „Francouzský lid důrazně odmítl politiku Françoise Hollandea a jeho vlády,“ citovala Sarkozyho vyjádření k odhadům výsledků agentura Reuters.

Národní frontě vedené Marine Le Penovou odhadovaly průzkumy zisk až dvou rad, i když upozorňovaly, že nemusí získat opět nic. Florian Philippot, který je po Marine Le Penové „dvojkou“ tohoto uskupení, agentuře AFP později řekl, že jeho strana podle všeho nakonec žádnou z rad neovládla. Le Penová předtím odhadla, že FN by mohla získat jeden severní a jeden jižní departement.

Sarkozy: Francouzský lid důrazně odmítl politiku Françoise Hollandea a jeho vlády

Další vzestup antiimigrační a protiunijní FN je vedle vítězství pravice a prohry levice jedním z hlavních výsledků voleb. FN bude po nich mít základnu místně zvolených představitelů, kteří budou schopni konkurovat tradičním dvěma dominujícím uskupením v parlamentních volbách. Le Penová výsledek hlasování označila podle agentury Reuters za „základ pro velká budoucí vítězství“.

FN před týdnem získala asi čtvrtinu hlasů a počet jejích radních se prudce zvýší z dosavadních dvou. V prvním kole bylo zvoleno osm jejích kandidátů a k nim by se nyní podle průzkumů mělo přiřadit dalších až 108 z celkového počtu 4108 volených radních. V žádné z těchto správních oblastí ale nezískají tolik, aby mohli některou z nich ovládnout.

Potvrzení vlivu

Sarkozyho koalice zvítězila už před týdnem v prvním kole voleb, když získala nejvyšší počet hlasů. Druhá se umístila FN, kterou předtím průzkumy pasovaly na favorita voleb, a až třetí podle očekávání skončila vládní levice. Hlasování do departementů bylo testem voličských preferencí před krajskými volbami koncem letošního roku a prezidentskými a parlamentními volbami na jaře 2017.

Francouzský premiér Manuel Valls potvrdil, že UMP a její spojenci volby vyhráli a že socialisté ztratili. Uvedl také, že zisky Národní fronty jsou dokladem pokračujícího zemětřesení na francouzské politické scéně. „Krajní pravice je příliš silná, tyto výsledky jsou výzvou pro všechny demokraty,“ dodal.