Sarkozyho opět vyslýchali kvůli problémům s financováním kampaně

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: CTK

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy se dnes znovu podrobil výslechu kvůli podezřelému financování své kampaně před volbami v roce 2012, v kterých nakonec druhý mandát neobhájil. Informovala o tom agentura AFP. Kauza by mohla podle mnohých pozorovatelů zhatit šance předsedy pravicové strany Republikáni (LR) dosáhnout v roce 2017 opět na prezidentské křeslo.

Sarkozy už loni při policejním výslechu odmítl podezření, že při financování jeho prezidentské kampaně došlo k podvodům ve výši nejméně 18,5 milionu eur (500 milionů korun).

Podle vyšetřovatelů organizátoři kampaně prostředky v této výši použili na předvolební shromáždění, ve snaze nepřekročit finanční limit na kampaň, který činí 22,5 milionu eur (608 milionů korun), je ale pomocí falešných faktur dali do nákladů Sarkozyho pravicové strany Svaz pro lidové hnutí (UMP), předchůdkyně LR.

Nic jsem nevěděl

Podvody v kampani už dříve připustila společnost Bygmalion, která se na transakcích kolem financování kampaně podílela. V knize, kterou Sarkozy v lednu zveřejnil, ale exprezident píše: „Bezpochyby je tomu těžké uvěřit, ale přísahám, že je to naprostá pravda: Nic jsem o této firmě nevěděl, dokud skandál nevypukl.“

Vyšetřovatelé mohou Sarkozyho nyní oficiálně obvinit, nebo ho prohlásit za svědka v případu, jak to už minulý týden udělali s někdejším předsedou UMP Jeanem-Françoisem Copém.

Sarkozy zatím svou kandidaturu o nominaci ve stranických primárkách před prezidentskými volbami v roce 2017 neoznámil, i když se všeobecně pokládá za téměř jistou. Kromě exprezidenta se o nejvyšší úřad v zemi chtějí z LR ucházet také bývalí premiéři Alain Juppé a François Fillon či expředseda UMP Copé.