Schäuble: Nálada řadových členů CDU je kvůli migrantům dramaticky špatná

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk/ap

Nálada řadových členů německé Křesťanskodemokratické strany (CDU) kancléřky Angely Merkelové je kvůli rostoucímu počtu přicházejících migrantů "dramaticky" špatná. Podle informací časopisu Der Spiegel si to alespoň myslí německý ministr financí a kancléřčin spolustraník Wolfgang Schäuble.

Širokou podporu kancléřčiny vstřícné politiky vůči migrantům uvnitř konzervativní CDU prý Schäuble na rozdíl třeba od generálního tajemníka strany Petera Taubera nevidí. Vztah vedení strany s řadovými členy by se podle ministra financí navíc mohl ještě výrazně zhoršit, pokud by rychle nezafungovala nová azylová pravidla.

Balík zpřísněných azylových zákonů vstoupil v Německu v platnost právě dnes. Opatření mimo jiné rozšiřují počet takzvaných bezpečných zemí, jejichž občané nemají na azyl nárok, a to o Albánii, Kosovo a Černou Horu. První deportace neúspěšných žadatelů se očekávají již začátkem příštího týdne. Své názory na náladu ve straně Schäuble podle časopisu Der Spiegel vyjádřil na nedávném zasedání předsednictva křesťanských demokratů.

Dlouhodobá kritika

Merkelová musí v posledních týdnech snášet čím dál častěji kritiku nejen od opozice či od svého sociálnědemokratického koaličního partnera, ale i z vlastních řad. Asi nejhlasitějším kritikem azylové politiky spolkové vlády je Horst Seehofer, bavorský premiér a předseda Křesťanskosociální unie (CSU), sesterské strany CDU. Petici vyjadřující nesouhlas s konáním Merkelové v uprchlické krizi jí na počátku října poslalo i 34 předsedů krajských sdružení CDU, starostů a zemských poslanců z osmi spolkových zemí.

Naopak třeba předsedkyně vlády malé spolkové země Sársko Annegret Krampová-Karrenbauerová, která je německými médii často označována za možnou nástupkyni Merkelové, vyjádřila vůči kancléřčině politice pochopení. Migrační krize totiž podle ní nemá jednoduché řešení. „Angela Merkelová to proto dělá správně: Postupuje krok za krokem se zostřenými opatřeními doma a vyjednáváním v zahraničí,“ uvedla. Kritické hlasy uvnitř CDU sice skutečně existují, není je ale třeba příliš přeceňovat, dodala Krampová-Karrenbauerová.