Schäuble: Řecko musí plnit podmínky, pokud chce být v eurozóně

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: Reuters

Německo je připraveno dál pomáhat Řecku s jeho vysokými dluhy, pokud ale Řecko nadále hodlá být členem eurozóny, musí plnit stanovené podmínky. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk to řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Pokud Řecko nebude plnit podmínky, s nimiž souhlasilo, další pomoc ze slíbeného záchranného úvěru už do Atén nemusí dorazit.

„Nakonec záleží na Řecku, zda může plnit podmínky, které jsou nezbytné pro členství v měnové unii,“ řekl Schäuble. V Německu se v minulých dnech objevilo už několik hlasů, které nastolily debatu, zda by Řecko přece jen z eurozóny nemělo odejít.

Šéf Evropského fondu finančního stability (EFSF) Klaus Regling ve středu řekl, že plán záchrany Řecka nefunguje. Řekové si podle něj budou muset zvyknout na nižší životní úroveň. Jediným usměrňovacím mechanismem v měnové unii je podle Reglinga pokles mezd. EFSF je klíčový mechanismus pro stabilizaci zadlužených zemí eurozóny.

„Nepříjemnou pravdou je to, že některé země si budou muset snížit životní úroveň,“ podotkl Regling na adresu zadlužených zemí jižního křídla eurozóny. Podle analytického serveru Eurointelligence se zdá, že Regling už nad Řeckem zlomil hůl. Naopak Irsko, což je další člen eurozóny, který čerpá finanční pomoc, šéf EFSF označil za úspěch.