Seehofer: Bez limitu pro běžence Merkelovou nepodpořím

Bavorský premiér Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer Zdroj: ctk

Pokud německá kancléřka Angela Merkelová nepřistoupí na stanovení limitu pro přijímaní uprchlíků, nepodpoří ji šéf sesterské Křesťanskosociální unie CSU Horst Seehofer ve volbách. Seehofer to řekl v rozhovoru s magazínem Spiegel. Takový postup by znamenal zlom v desítkách let trvající tradici, podle které Křesťanskodemokratická unie (CDU) a CSU mají společného kandidáta na kancléře.

„Limitu 200 tisíc uprchlíků se nevzdáme. Tam jde prostě a jednoduše o naši věrohodnost,“ řekl Seehofer v rozhovoru, jehož část zveřejnil server Spiegel Online.

Vyjádření bavorského premiéra ostře kritizovala sociální demokracie (SPD), která spolu s unií CDU/CSU tvoří na celostátní úrovni vládní koalici. „CSU nastoupila kurz, jehož cílem je svrhnout kancléřku,“ obvinil Seehoferovu stranu šéf bavorských poslanců SPD Markus Rinderspacher. Podle něj chce CSU prosadit jako kandidáta konzervativců na kancléře ve volbách příští rok na podzim současného ministra financí za CDU Wolfganga Schäubleho.

Rinderspacher také obvinil CSU, že svými výpady proti Merkelové poškozuje obraz vládní koalice. Bavorská strana je tak podle něj nepřímo zodpovědná za posilování populistické Alternativy pro Německo (AfD).

CSU se vymezuje proti politice Merkelové v uprchlické krizi. Strana dlouhodobě požaduje stanovení roční hranice pro přijímání uprchlíků v celém Německu, zatímco Merkelová se jí brání. Někteří odborníci podotýkají, že něco takového stejně není možné, protože právo na azyl je zakotveno přímo v německé ústavě.

Seehofer, který je jedním z nejhlasitějších kritiků kancléřky v migrační krizi, si je prý vědom, že dlouhodobé spory konzervativní unii škodí, politika se podle něj ale musí změnit, pokud chce znovu získat důvěru voličů.

CDU letos v několika zemských volbách ztratila. Poklesly také volební preference CDU/CSU v průzkumech. CSU, která na zemské úrovni působí jen v největším Bavorsku, se dalšímu poklesu snaží bránit i tvrdší rétorikou, pokud jde o migraci.