Šéfa slovenské národní banky uznal soud vinným z podplácení. Bankéř svou vinu popírá

Guvernér slovenské národní banky Peter Kažimír

Guvernér slovenské národní banky Peter Kažimír Zdroj: Reuters

Slovenský soud vynesl verdikt v prvním případu obviněných dřívějších představitelů strany Smer-SD. Někdejšího místopředsedu strany, nyní guvernéra Národní banky Slovenska Petera Kažimíra uznal soud vinným z podplácení a nařídil mu zaplatit pokutu 100 tisíc eur. Rozhodnutí není pravomocné, takzvaný odpor vůči němu už podala elitní složka prokuratury. Kažimír, který je ze své pozice zároveň členem Rady guvernérů Evropské centrální banky, ve svém prohlášení popřel, že se dopustil korupce. Vyjádřil přesvědčení, že svou nevinu dokáže obhájit.

„Pro případ, že by výkon peněžitého trestu mohl být úmyslně zmařen, uložil soud obžalovanému také náhradní trest odnětí svobody ve výši dvou let,“ řekla deníku Sme mluvčí specializovaného soudu Katarína Kudjáková.

Soud rozhodl formou trestního příkazu, aniž by v případu nařídil hlavní řízení. To podle slovenského listu naznačuje, že důkazy proti Kažimírovi byly jednoznačné.

Podle slovenských médií se Kažimír v době, kdy zastával funkci ministra financí, pokusil uplatit tehdejšího šéfa finanční správy Františka Imreczeho. Tomu předal obálku, ve které bylo 48 tisíc eur.

Imrecze, který byl letos v únoru v jiné korupční kauze odsouzen k podmínce a peněžitému trestu, vypovídal proti Kažimírovi. Ten svou vinu v minulosti opakovaně odmítal.

Kažimír byl ministrem financí v letech 2012 až 2019, následně nastoupil do čela Národní banky Slovenska. Kvůli nástupu do této funkce se vzdal členství ve Smeru. Z podplácení byl poprvé obviněn už předloni, loni ale slovenská prokuratura jeho stíhání zrušila. Později jej ale policie znovu obvinila.