Čaputová a Pavel zvažují společné zahraniční cesty

Prezident Petr Pavel při návštěvě Slovenska

Prezident Petr Pavel při návštěvě Slovenska Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Hlavy států Česka a Slovenska uvažují o tom, že by častěji jezdily na zahraniční cesty společně. Prohlásila to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která na jeho první zahraniční cestě přivítala nového českého prezidenta Petra Pavla. Jejich první společná zahraniční cesta má vést na Ukrajinu.

„Naše společná přítomnost může posílit naše zájmy tam, kde se budou překrývat,“ vysvětlila Čaputová, v čem vidí smysl společných zahraničních cest.

Pavel prohlásil, že na Ukrajinu po dohodě s prezidentem Volodymyrem Zelenskym pojede pravděpodobně v dubnu. Dodal, že o konkrétním datu se ještě jedná. Čaputová ocenila Pavlovu nabídku, aby se k této cestě přidala, dala najevo, že by Ukrajinu ráda znovu navštívila.

Pavel nechtěl upřesnit, zda na Ukrajinu pojede s nějakými konkrétními přísliby pomoci válčící zemi, poznamenal, že cílem návštěvy není přivézt „dárečky“.

Český prezident se také poměrně kriticky vyjádřil k fungování visegrádské čtyřky, která kromě Česka a Slovenska sdružuje ještě Maďarsko a Polsko. „V dnešní době vnímám V4 spíše jako konzultační fórum bez ambice detailní koordinace zahraniční nebo bezpečnostní politiky, k tomu visegrádská čtyřka ani nesloužila,“ řekl. Potenciál podle něj skýtá větší spolupráce zemí V4 s trojicí pobaltských států.

Oba státníci chtějí také prohloubit spolupráci v boji obou zemí proti dezinformacím. „Naše zpravodajské služby otevřeně hovoří o vlivu Ruska, co se týče dezinformací na území Slovenské republiky. Jsme v tomto ohledu velmi zranitelní. Vliv dezinformací nebo hybridních útoků je úplně zjevný. I v této oblasti si umíme představit bližší spolupráci našich zemí nebo i nás osobně,“ řekla Čaputová. „Množství dezinformací rozleptává soudržnost našich společností,“ dodala.

Čaputová vyjádřila obavu z budoucího směřování Slovenska po předčasných parlamentních volbách, plánovaných na září. V posledních předvolebních průzkumech si nejlépe vedou Směr – sociální demokracie bývalého premiéra Roberta Fica a Hlas – sociální demokracie Ficova nástupce Petera Pellegriniho. Ani jeden z nich nezastává tak jasně proevropské postoje jako stávající vláda Eduarda Hegera, Fico navíc opakovaně odmítl další dodávky zbraní na Ukrajinu.