Separatisté na Ukrajině zabíjeli zajatce, tvrdí Amnesty International

Separatisté u města Debalceve

Separatisté u města Debalceve Zdroj: ctk

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) prý nalezla nové důkazy, podle kterých proruští separatisté v Donbasu na východě Ukrajiny zabili nejméně čtyři zajaté vojáky vládních sil. Současně vyzvala k mezinárodnímu vyšetření válečných zločinů a potrestání pachatelů v rámci spravedlivého soudního řízení.

„Mučení zajatců a raněných, špatné zacházení s nimi a jejich zabíjení jsou válečným zločinem. Kompletní a nepředpojaté vyšetřování by mělo začít co nejdříve,“ uvedla organizace v dnešním prohlášení.

„Nové důkazy o vraždách zajatců potvrzují to, čeho jsme se už dlouho obávali. Otázka zní, jak zareagují vůdci separatistů,“ řekl Denis Krivošejev, místoředitel AI pro Evropu a Střední Asii. Předáci separatistů se ještě nevyjádřili.

AI tvrdí, že disponuje videozáznamem výslechu ukrajinského vojáka Ihora Branovického, který patřil k obráncům doněckého letiště. Na videu jsou patrné stopy po úderu do tváře zajatce, který byl později zabit. AI s odvoláním na očité svědky tvrdí, že Branovického zastřelil jeden z povstalců. Mrtvolu předali příbuzným, pochován byl v Kyjevě 3. dubna. Vraždu vyšetřují ukrajinské tajné služby.

Začátkem tohoto týdne se povstalecký velitel Arsenij Pavlov, známý spíše pod přezdívkou Motorola, přiznal v rozhovoru zveřejněném listem KyivPost, že osobně zastřelil 15 zajatých ukrajinských vojáků. Mezi nimi byl nejspíše i Branovickyj.

AI prostudovala i videozáznamy se zajatci a fotografie těl nejméně tří dalších ukrajinských vojáků v doněcké márnici. Na tělech jsou patrná střelná zranění hrudi a hlavy. Vojáci byli zajati při povstaleckém obklíčení města Debalceve, o něž se v únoru urputně bojovalo.

Mezinárodní vyšetřování nezbytné, tvrdí Krivošejev

„Děsivé přiznání povstaleckého bojovníka (Motoroly) spolu s videozáběry a výpověďmi očitých svědků, jakož i další hromadící se důkazy špatného zacházení se zajatci na obou stranách konfliktu vypovídá o nezbytnosti mezinárodního vyšetřování informací o porušování práv v konfliktu,“ řekl Krivošejev. Zdůraznil, že předáci povstaleckých „lidových republik“ na východě Ukrajiny by měli svým přívržencům dát jasně najevo, že musí respektovat pravidla vedení války.

Konflikt v Donbasu si během jednoho roku vyžádal více než šest tisíc mrtvých.