Šíitští povstalci ovládli třetí největší město v Jemenu

Jemen se propadá do chaosu.

Jemen se propadá do chaosu. Zdroj: CTK

Jemen upadá do chaosu. USA stáhly své vojáky
Jemen upadá do chaosu. USA stáhly své vojáky
Jemen upadá do chaosu. USA stáhly své vojáky
Jemen se propadá do chaosu.
Jemen se propadá do chaosu.
9
Fotogalerie
Šíitští povstalci společně se stoupenci bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha obsadili třetí největší město Jemenu Táizz. Ovládají i místní vojenské letiště, informovala dnes agentura AP s odvoláním na jemenské bezpečnostní činitele. Povstalci z kmene Húsíů rovněž oznámili, že hodlají pronásledovat teroristy z Islámského státu a Al-Káidy stojící za útoky z tohoto týdne.

Táizz leží na hlavním silničním tahu mezi jemenskou metropolí Saná a druhým největším městem Adenem. Na protest proti vstupu povstalců do města vyrazily dnes do ulic tisíce lidí. Húsijští ozbrojenci do nich začali pálit, přičemž zemřel jeden člověk a čtyři byli zraněni. Několik desítek lidí bylo zasaženo slzotvorným plynem.

Vůdce rebelů Abdal Málik Húsí dnes v televizním projevu prohlásil, že mobilizoval síly proti Islámskému státu (IS) a Al-Káidě. IS se přihlásil k nejtragičtějšímu bombovému atentátu v jemenské historii, při němž v pátek v mešitách v metropoli Saná zahynulo 137 lidí. Al-Káida pak ve stejný den zabila dvě desítky jemenských vojáků.

Povstalci v sobotu vyzvali k mobilizaci proti jednotkám věrným současnému proamerickému prezidentovi Abdaru Rabbúovi Mansúrovu Hádímu. Hádí obvinil povstalecké milice, které podporuje Írán, že proti němu podnikají převrat a vyzval OSN k „rychlé intervenci“. Situací v Jemenu se dnes bude zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Nad adenskou rezidencí prezidenta Hádího dnes létalo neidentifikované letadlo, které odehnala střelba z protiletadlových zbraní. Šlo o třetí takový incident během několika posledních dnů. Podle guvernéra provincie Aden za těmito lety stojí Húsíové, ti na toto obvinění ale ještě nijak nereagovali.

Húsíové jsou spojení s exprezidentem Sálihem, který v roce 2011 po masových protestech odstoupil z funkce. V jemenských ozbrojených složkách si přesto nadále udržuje vliv.

Loni začala občanská válka

V Jemenu se loni rozhořela občanská válka. Šíitští povstalci obsadili Saná a fakticky odstavili od vlády prezidenta Hádího. Od té doby postoupili od oblastí, v nichž žijí sunnitští muslimové, a dostali se tak do střetu s místními kmeny a teroristickou organizací Al-Káida.

Diplomaté varují, že během současného konfliktu hrozí, že se do něho zapojí Saúdská Arábie a Írán, její hlavní rival v regionu.