Síly EU poprvé udeřily na pirátské základny v Somálsku

piráti, ilustrační foto

piráti, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Evropská unie pokročila v boji proti miliony dolarů vynášejícím zločinům na moři u Afrického rohu. Její námořní síly poprvé provedly útok na pobřežní základny somálských pirátů. Tvrdí, že se jim podařilo zničit několik lodí. Tuto akci umožnilo rozšíření mandátu unijní mise letos v březnu.

Útok se uskutečnil v noci, nebyli při něm údajně zraněni ani žádní mořští lupiči. Zasahující použili dvě válečné lodě a helikoptéry. Domnívají se, že zneškodnili pět rychlých plavidel banditů. Tuto informaci potvrdil agentuře Reuters i pirát, který se představil jako Abdí. „Odráželi jsme od břehu, když nás napadla helikoptéra. Snažili jsme se dostat pryč bez jakéhokoli opětování palby,“ vylíčil situaci.

„Cílená, přesná a přiměřená akce byla řízena ze vzduchu a všechny síly se po dokončení v pořádku vrátily na válečné lodě EU. Věříme, že tato akce námořních sil EU dále zvýší tlak a naruší snahy pirátů dostat se na moře a napadat obchodní lodě,“ uvedl v prohlášení admirál Duncan Potts, velitel flotily unie, která u somálských břehů operuje. Jeho mluvčí dodal, že operace byla provedena s plnou podporou somálské vlády.

Piráti jsou podezřelí z toho, že v současnosti zadržují 17 lodí a na tři stovky členů jejich posádek. K poslednímu incidentu došlo minulý týden, kdy se jim u pobřeží Ománu podařilo unést řecký ropný tanker.

Odborníci připouštějí, že podobné akce jsou vysoce účinné. Varují však před přehnanými očekáváními. Bandité podle nich mohli celé roky u somálského pobřeží operovat takřka nerušeně, takže nějaký čas potrvá, než se je podaří zlikvidovat. Piráti se navíc pravděpodobně novým podmínkám přizpůsobí a provést další podobné zásahy bez ohrožení obyvatelstva bude mnohem složitější.