Šinzó Abe má šanci znovu se stát japonským premiérem

Šinzó Abe

Šinzó Abe Zdroj: ctk

V Japonsku se zřejmě opět vrátí k moci liberálové, kteří s krátkou přestávkou vládli celé dekády. Průzkumy dokonce naznačují, že společně se svým menším spojencem mohou v dolní komoře parlamentu v nedělních volbách získat dvoutřetinovou většinu. Někdejší předseda vlády a od září lídr Liberálnědemokratické strany (LDP) Šinzó Abe by se tak opět mohl postavit do čela kabinetu.

Demokratická strana Japonska vládla ostrovům od předčasných voleb v roce 2009. V listopadu však premiér Jošihiko Noda rozpustil Sněmovnu reprezentantů a vyhlásil další mimořádné hlasování. Vyměnil ho za souhlas opozice s klíčovými hospodářskými reformami.

V horní komoře totiž Noda nemá – stejně jako Abe – dostatek hlasů. Pokud by teď ale opozice získala dvoutřetinovou většinu, mohla by horní komoru přehlasovat. Sociologové však upozorňují, že kartami ještě mohou výrazně zamíchat nerozhodnutí voliči, kterých je podle některých sond až 40 procent.

Hlavním tématem voleb je hospodářství. „Ekonomika musí mít prioritu. S ní jsou spojeny územní problémy i jaderná energetika. Vše je provázané,“ řekl médiím v Tokiu pětašedesátiletý holič.

Abe slíbil, že bude tlačit na centrální banku, aby ještě více uvolnila monetární plitiku a skoncovala s deflací. Výrobcům dělá starosti silný jen, kvůli kterému nemohou na světových trzích konkurovat. Lídr LDP rovněž plánuje stagnující hospodářství nastartovat pomocí vyšších veřejných výdajů. Jeho model získal v tisku přezdívku „abenomika“ a u odborníků vzbuzuje obavy ze ztráty nezávislosti centrální banky. Abe totiž navrhuje i revizi zákona o instituci.

Současná vláda přitom už koncem listopadu rozhodla o tom, že do ekonomiky nalije dalších 880 miliard jenů (přes 200 miliard korun). Mají jít na sociální programy, tvorbu nových pracovních míst a podporu malých a středních firem.