Skotská vláda připravuje právní kroky k referendu o nezávislosti

Brexit podpoří myšlenku skotské nezávislosti, varovala již dříve Nicola Sturgeonová

Brexit podpoří myšlenku skotské nezávislosti, varovala již dříve Nicola Sturgeonová Zdroj: CTK

Otázka druhého referenda o nezávislosti Skotska je na stole a vláda připravuje právní kroky, které by ho umožnily. Po zasedání skotského kabinetu to uvedla premiérka Nicola Sturgeonová. Skotská vláda podle ní zahájí okamžitě jednání s evropskými institucemi, aby ochránila Skotsko a jeho místo v EU.

„Kabinet souhlasil s tím, abychom zahájili rozhovory s institucemi Evropské unie a členskými státy EU, abychom zjistili všechny možnosti, jak ochránit místo Skotska v Evropské unii,“ uvedla Sturgeonová.

Skotská první ministryně oznámila, že má v plánu obrátit se přímo na jednotlivé členské státy EU a získat si jejich podporu pro udržení Skotska v evropském bloku. Unijní diplomaty působící ve Skotsku chce v průběhu příštích dvou týdnů pozvat na summit do své oficiální rezidence v Edinburghu, napsal britský list The Guardian.

Sturgeonová vyjádřila „hluboké zklamání“ nad výsledkem čtvrtečního referenda, v němž se Britové vyslovili pro odchod země z Evropské unie. Většina obyvatel Skotska se ale vyslovila pro setrvání, brexit podpořilo jen 38 procent místních voličů. V celé Británii to bylo nakonec téměř 52 procent.

Sturgeonová uvedla, že má v plánu ihned zahájit diskuse s Evropskou komisí, aby „ochránila vztah Skotska s EU a naše místo na jednotném trhu“. Dodala, že bude vytvořen rovněž sbor finančních, právních a diplomatických poradců, kteří budou jejímu kabinetu nápomocní při vyjednáváních s Bruselem.

„Kabinet souhlasil s tím, že začneme okamžitě jednat s unijními institucemi a dalšími členskými státy, abychom zjistili, jaké jsou možnosti pro ochranu skotského místa v EU,“ řekla po dnešním krizovém jednání vlády skotská premiérka. Skotská vláda se podle premiérky chystá přijmout všechna právní opatření, která by konání druhého referenda umožnila. Skotsko uspořádalo referendum o nezávislosti v roce 2014. Samostatnost tehdy odmítlo 55 procent voličů.

V dnešním prohlášení Sturgeonová nezopakovala svá páteční slova, že nové hlasování je velmi pravděpodobné. Uvedla jen, že „druhé referendum o nezávislosti je jasnou možností, která by měla být na stole a také na stole je“. Mluvčí Evropské komise slova premiérky o vyjednáváních s unijními institucemi odmítla komentovat. „Jestliže zde bude určitá žádost (o vyjednávání), jsem si jistá, že na ni odpovíme. Nemohu ale komentovat věci, které se zatím nestaly,“ uvedla.