Slábnoucí průmyslová výroba táhne Německo do recese

Výroba BMW řady 7

Výroba BMW řady 7 Zdroj: BMW

BMW 8
Výroba BMW řady 7
Výroba BMW řady 7
Výroba BMW řady 7
Výroba BMW řady 7
6
Fotogalerie

Zakázky německého průmyslu se v září ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 0,6 procenta. Pokles byl výraznější, než se čekalo. Zpráva, kterou v pondělí zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství, naznačuje, že pokles výroby tlačí největší evropskou ekonomiku do recese, napsala agentura Reuters.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles zakázek o 0,3 procenta. Meziročně se zakázky německého průmyslu snížily o 6,7 procenta.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,1 procenta. Nejnovější data vykazují, že slabý výkon průmyslu pokračuje. Většina ekonomů recesi definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

„Německá ekonomika je v recesi. V pondělí zveřejněná data to znovu prokazují,“ uvedl analytik VP Bank Thomas Gitzel. „Německá vláda patrně bude čelit rostoucímu tlaku, aby z přísné rozpočtové politiky slevila,“ dodal.

Německé hospodářství je silně orientované na vývoz. V poslední době čelí vážným problémům kvůli obchodním sporům, ochlazení globální ekonomiky a nejistotě související s plánovaným odchodem Británie z Evropské unie.