Slabý rubl údajně zdvojnásobil objemy úplatků v Rusku

rubly, ilustrační foto

rubly, ilustrační foto Zdroj: http://www.background-free.com/

Průměrná výše úplatku pro zkorumpované úředníky v Rusku letos dostihla 208 tisíc rublů (asi 84 tisíc korun), zatímco před rokem stačilo 109 tisíc rublů (asi 44 tisíc korun). Uvedl to list Izvestija s odvoláním na údaje ministerstva vnitra. Zdvojnásobení průměrného úplatku experti vysvětlují prudkým oslabením rublu během uplynulého roku.

Policisté připouštějí, že jejich odhady jsou jen velice přibližné - a hlavně vycházejí jen z odhalených případů korupce. Tedy sečtou se všechny zabavené úplatky za dané období, vydělí je počtem případů, a tak se dospěje k průměru. Předseda nevládní organizace Národní protikorupční výbor Kirill Kabanov soudí, že jde o nesmysl. Vypočítat průměrnou výši úplatku v Rusku, kde je korupce sice všudypřítomná, ale skrytá, není podle něj možné a všechny výpočty jsou nekorektní.

První zástupce generálního prokurátora Alexandr Buksman se nedávno pozastavil nad „nenormální“ statistikou, podle níž se v prvém letošním pololetí strážcům zákona podařilo dopadnout o 21 procent více delikventů dávajících úplatky, ale nijak nevzrostl počet odhalených příjemců těchto úplatků, v polovině regionů dokonce prudce klesl.

Podle údajů ruského nejvyššího soudu za loňský rok skoro polovina odsouzených úplatkářů pochází z řad úřednictva, necelá čtvrtina z řad bezpečnostních složek a justice a více než desetina ze školství.