Slováci Fica po sto dnech hájení příliš nechválí

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Reuters

Slováci po sto dnech, které uplynuly od nástupu vlády Roberta Fica, nehodnotí její počiny příliš příznivě a ani od ní mnoho neočekávají. Z výsledků průzkumu IVO Barometer plyne, že nejpesimističtější jsou ohledně zadlužení státu, 52 procent jich předvídá zhoršení. To je zhruba o deset procent více než po nástupu kabinetu Ivety Radičové.

Zatímco poté, co se Fico stal premiérem v roce 2006, uvedlo šedesát procent respondentů nějaký konkrétní pozitivní krok jeho týmu, nyní jich bylo 41 procent. Na druhé straně zhruba polovina dotazovaných nedokázala určit ani dosud nejhorší vládní opatření.

Lidé, kteří takto odpovídali, nejčastěji zmiňovali zrušení rovné daně. „Dotázaní též negativně hodnotili chystané změny v důchodovém systému, hlavně zásahy do druhého pilíře,“ uvádí se ve zprávě o výsledcích průzkumu. Další se domnívají, že vláda příliš ustupuje Bruselu.

Mnoho Slováků čeká, že sociální demokracie nepřinese ani výrazná zlepšení ve zdravotnictví a v tvorbě pracovních míst. V prvním případě má negativní očekávání 49 procent lidí, ve druhém 47 procent. Lidé se bojí i prohloubení korupce. Nejméně záporných prognóz se celkem překvapivě týká zhoršení vztahů s Maďarskem, předvídá je pětina tázaných.