Slováci spisují petici proti plánu logistického centra NATO pod Tatrami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Donato Fasano

Slovenským aktivistům a samosprávě se nezamlouvá nabídka vlády premiéra Roberta Fica na zřízení logistického centra NATO na severu země. Proti plánům poskytnout prostory současné vojenské základny v Popradu pro potřeby Severoatlantické aliance začali sepisovat petici.

Umístění logistického centra na Slovensku nabídla Bratislava minulý týden na summitu NATO. Zástupci členských zemí se při jednání ve velšském Newportu kromě jiného dohodli na plánu vytvořit uskupení, které dokáže rychle zasáhnout do krizové situace. Pro rychlé nasazení má mít uskupení ve východních členských státech předem připravené zásoby, včetně munice a paliva.

„S plánem logistického centra zásadně nesouhlasíme. Budeme navrhovat referendum, aby se občané mohli vyjádřit k této závažné záležitosti,“ uvedl organizátor petice František Bednár, který je předsedou sdružení bývalých československých politických vězňů. V případě vojenského konfliktu by se prý zhoršila bezpečnostní situace v regionu a město by se kvůli základně mohlo stát terčem útoku.

Od soboty více než 5 tisíc podpisů

Od soboty petici proti umístění logistického centra v Popradu podepsalo více než 5000 lidí. Kritiků se zastal také primátor města Anton Danko. „Jako obyvatel Popradu jsem zásadně proti zřízení takové strategické základny ve městě,“ řekl Danko. Dodal, že samospráva nemá kompetence k tomu, aby mohla projektu zabránit.

Také město Poprad připravilo na svých webových stránkách anketu ohledně záměru umístit logistickou základnu NATO ve městě, v němž žije zhruba 51 tisíc lidí. Ministerstvo obrany v reakci upozornilo, že definitivní rozhodnutí o zřízení základny NATO na Slovensku zatím nepadlo. V Popradu působí vojenská zásobovací základna už několik desítek let. Armáda tam skladuje také přebytečný materiál či techniku. Ministerstvo obrany v minulosti zvažovalo zrušit tuto základnu, která je jedním ze dvou zařízení svého druhu na Slovensku. Úřad na konci loňska ale rozhodl, že základna prozatím nezanikne.