Slovenská armáda zvažuje nákup vrtulníků za 300 milionů eur

Vrtulník UH-60 Black Hawk

Vrtulník UH-60 Black Hawk Zdroj: Alan Radecki, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Slovensko zvažuje nákup amerických víceúčelových vrtulníků v hodnotě do 300 milionů eur (zhruba 8,5 miliardy korun). Šlo by o největší nákup pro slovenskou armádu za poslední roky. Ministr obrany Martin Glváč, který nedávno navštívil Spojené státy, novinářům v Bratislavě řekl, že USA nabídly devět strojů Black Hawk od firmy Sikorsky Aircraft Corporation.

Značná část techniky slovenské armády je za hranicí životnosti, přičemž ozbrojené síly v minulosti kvůli klesajícímu rozpočtu do modernizace příliš neinvestovaly. Nynější vláda premiéra Roberta Fica loni na podzim ale odstartovala velké nákupy pro armádu, když země uzavřela kontrakt s italskou společností Alenia Aermacchi na dvě nová vojenská dopravní letadla C-27J Spartan. Kromě stávajících ruských vrtulníků potřebuje armáda nahradit také například vojenské radary sovětské výroby.

„Akvizice vrtulníků je pro nás prioritou. Po akvizici taktických letadel může dojít k akvizici víceúčelových vrtulníků, jejichž dodávka může nastat dříve než dodávka letadel. Pokud bychom přijali nabídku, tak (…) první dva vrtulníky by zde mohly být do roka,“ řekl Glváč.

Ministr dodal, že zmiňovaná hodnota kontraktu by kromě samotných vrtulníků zahrnovala i technickou podporu a výcvik personálu. Z vyjádření Glváče dále vyplynulo, že objednávka na devět strojů Black Hawk by měla být jen první fází obnovy vrtulníků slovenské armády. Na výrobě strojů Black Hawk se podílí i česká společnost Aero Vodochody.